FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vanja Sutlić izabran za v.d. ravnatelja HRT-a

ZAGREB, 29. ožujka 2007. (Hina) - Programsko vijeće HRT-a je u četvrtak sa šest glasova izabralo Vanju Sutlića za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.
ZAGREB, 29. ožujka 2007. (Hina) - Programsko vijeće HRT-a je u četvrtak sa šest glasova izabralo Vanju Sutlića za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Vanja Sutlić na dužnost stupa od 1. travnja i na njoj može ostati najduže šest mjeseci ili do izbora novog ravnatelja nacionalne radiotelevizije.

Programsko vijeće ujedno je raspisalo natječaj za novog ravnatelja jer u ponedjeljak nitko od 11 kandidata za tu dužnost nije uspio dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Sjednicu čiji je dnevni red nadopunjen raspravom o radu Vijeća vezanom za izbor novog ravnatelja i raspravom o potrebnoj većini za izbor v.d. ravnatelja iz različitih razloga napustili su Hašim Bahtijari, Suzana Jašić, Danko Bljajić i Darinka Janjanin. Od 11 članova Vijeća sjednici ih je bilo nazočno 10, a nakon njihova odlaska ostalo je šestero vijećnika.

Bljajić i Janjanin otišli su nakon što je postalo jasno da v.d. ravnatelja može biti izabran sa šest glasova vijećnika, a ne kako je ranije tumačeno dvotrećinskom većinom.

Danko Bljajić, čije je razrješenje od Hrvatskog sabora prethodno zatražilo Vijeće, te Darinka Janjanin usmeno su rekli da daju ostavke na dužnost člana Vijeća.

Da se od Sabora zatraži Bljajićevo razrješenje je sa šest glasova za i jednim protiv (Darinka Janjanin) prihvatilo Vijeće na prijedlog Jadranke Kolarević, s kojom se Bljajić sukobio u ponedjeljak, nakon neuspjelog izbora ravnatelja HRT-a.

Bljajić se zbog sukoba s Kolarević ispričao njoj osobno i članovima Vijeća. No, dodao je da je bio suočen s velikim izljevom agresije i da će se stvari rješavati na sudu.

Kolarević je ustvrdila da je Bljajić dok je ona bila u bolnici zbog posljedica sukoba sebe prikazivao žrtvom, a nju kao agresora. Najavila je i kaznenu prijavu protiv Bljajića.

Dvije nove točke koje su na početku sjednice uvrštene u dnevni red otvorile su žestoku raspravu između vijećnika, koji su se međusobno optuživali za političko lobiranje.

Raspravu o radu Vijeća vezano uz izbor glavnog ravnatelja predložili su Bahtijari i Anja Šovagović, tražeći ispriku članova Vijeća koji su u medijima iznosili ocjene da je na vijećnike prilikom izbora glavnog ravnatelja vršen politički pritisak.

Suzana Jašić ispričala se članovima Vijeća koji, rekla je, nisu bili izlobirani i koji su glasali po vlastitoj savjesti.

No, ustvrdila je da je njezin subjektivni dojam da je bilo političkog lobiranja jer se u ponedjeljak nakon predstavljanja kandidata nije imalo potrebu raspravljati o njihovim programima već se odmah krenulo na glasovanje.

"Znalo se da je javna tajna da je Vanja Sutlić imao podršku politike. Ispričavam se što je to meni bilo čudno", rekla je Jašić. Inače, Vanji Sutliću je u ponedjeljak u četvrtom krugu glasovanja nedostajao jedan glas za dvotrećinsku većinu, pri čemu nije dobio glas troje vijećnika.

Jašić je predsjedniku Programskog vijeća Zdenku Ljevku rekla da je napao manjinu svojom izjavom da su vijećnici koji nisu dali glas Sutliću (u ponedjeljak) opstruirali rad Vijeća.

Ljevak je kazao da na njega nitko nije politički ni privatno utjecao i da ga se ne može optužiti da je utjecao na izbor.

Šovagović je iznijela primjer da je i na nju Danko Bljajić izvršio pritisak da ne glasa za Sutlića rekavši joj tijekom glasovanja da je Vanja Sutlić Srbin.

Rasprava o potrebnoj većini za izbor v.d. ravnatelja uvrštena je na dnevni red na prijedlog Bljajića, koji je upozorio da po posljednjem tumačenju Ministarstva kulture nije potrebna dvotrećinska većina za izbor v.d. ravnatelja, iako je ranije tumačeno da je potrebna.

Vanja Sutlić, rođen je u Zagrebu 1948., i po zanimanju je novinar. S tadašnjom TVZ počeo je surađivati 1973. Obavljao je sve novinarske i uredničke poslove. Radio je u redakcijama unutarnje politike i kulture. Bio je urednik raznih emisija i zamjenik odgovornog urednika Informativno-političkog programa. Za pomoćnika ravnatelja izabran je 2002. i dvije godina kasnije za pomoćnika glavnog ravnatelja HRT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙