FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Programsko vijeće nije uspjelo izabrati novog ravnatelja HRT-a

ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - Programsko vijeće Hrvatske radio televizije (HRT) na današnjoj sjednici nije uspjelo izabrati glavnog ravnatelja nacionalne radiotelevizije jer nitko od kandidata nije uspio dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.
ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - Programsko vijeće Hrvatske radio televizije (HRT) na današnjoj sjednici nije uspjelo izabrati glavnog ravnatelja nacionalne radiotelevizije jer nitko od kandidata nije uspio dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Dosadašnji Galićev pomoćnik Vanja Sutlić u četvrtom krugu glasovanja dobio je sedam glasova čime mu je nedostajao jedan glas za dvotrećinsku većinu.

Nastavak sjednice Vijeća zakazan je za četvrtak kada će se predložiti v.d. ravnatelja HRT-a i raspisati novi natječaj, rekao je novinarima predsjednik Programskog vijeća Zdenko Ljevak.

No, ako predloženi v.d. ravnatelja po istom sistemu glasovanja ne dobije dvotrećinsku većinu glasova (8 od ukupno 11) vijećnika, Ljevak je najavio da će predložiti raspuštanje Vijeća i imenovanje poslanika.

To bi bilo prvi put u 50 godina HRT-a da Vlada imenuje poslanika, rekao je Ljevak koji raspuštanje Vijeća smatra realnom pretpostavkom jer je ono, kaže, došlo u međusobni raskol.

Ljevak je nezadovoljan današnjim ishodom glasovanja jer je, kako je rekao, među kandidatima, koji su prošli javni natječaj vidio kandidata koji bi mogao biti izabran za dužnost glavnog ravnatelja.

Ustvrdio je kako se prilikom glasovanja nije vodilo računa o kontinuitetu kuće.

Ljevak smatra da je u ovom slučaju došlo do neugodne situacije za samu kuću, ali i gledatelje. Televizija postoji zbog gledatelja, a ne zbog Programskog vijeća, istaknuo je, dodajući kako je teško doći do 8 istih mišljenja što je potrebno za izabrati novog ravnatelja.

Od ukupno 11 članova Programskog vijeća na sjednici je bilo 10 članova, a nedostajala je Darinka Janjanin.

Ljevak takav potez smatra neodgovornim jer je izbor ravnatelja jedan od temeljnih funkcija Programskog vijeća.

Glasovanje se vrši po sistemu eliminacije na način da otpadaju kandidati s najmanjim brojem glasova, a ostali prelaze u idući krug, sve dok kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu glasova.

Nakon prvog kruga glasovanja ostali su Vanja Sutlić sa 6 glasova, Nikša Sviličić s 2 i Marijan Kostrenčić s 1 glasom. U drugom krugu Sutlić je dobio 7 glasova, Sviličić 2 i Kostrenčić 1, dok je u trećem krugu Sutlić ponovno dobio 7 glasova, a Sviličić 3. U četvrtom krugu Sutlić nije uspio dobiti 8 glasova i time izbor za ravnatelja nije izvršen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙