FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 27. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

MOSKVA

Kineski predsjednik Hu Jintao, koji boravi u posjetu Moskvi, i njegov ruski kolega Vladimir Putin izjavili su u ponedjeljak da se problem iranskog nuklearnog programa treba riješiti "mirnim putem" i dogovorili su se da će pojačati suradnju na energetskom polju. "Rusija i Kina ističu da se problem iranskog nuklearnog programa treba rješavati isključivo mirnim putem, kroz pregovore", rekla su dvojica predsjednika u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj nakon susreta u Kremlju. Hu je u ponedjeljak počeo službeni trodnevni posjet Rusiji, gdje bi trebao potpisati poslovne ugovore vrijedne više milijarda dolara.

JERUZALEM

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je održala više susreta s Palestincima i Izraelcima, u trenutku kada arapske zemlje oživljuju plan koji budi nadu u obnovu izraelsko-arapskog mirovnog procesa. Drugi put u nepuna 24 sata Rice je u Ammanu, u Jordanu razgovarala s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Vratila se u Izrael gdje se sastala s kolegicom Tzipi Livni, a zatim je gotovo četiri sata razgovarala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Rice je bila oprezna što se tiče većeg pomaka u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, dok se najavljuje regionalni summit na kojemu bi sudjelovali Izrael, Palestinci i arapske zemlje koje Washington smatra "umjerenim".

WASHINGTON

Australac David Hicks, koji je već pet godina zatvoren u Guantanamu pod optužbama da se obučavo i borio s al-Qaidom i talibanima u Afganistanu, u ponedjeljak je kao prvi optuženik za terorizam izveden pred američki vojni sud ustanovljen po revidiranom Zakonu o vojnim komisijama. Na prvom izvođenju pred sud, Hicks je zatražio još odvjetnika kako bi se obranio od optužbi za materijalnu potporu terorizmu, iako je ranije najavljivano će se Hicks (31) izjasniti o krivnji. "Ja se nadam da ću imati više odvjetnika i pravnih savjetnika kako bih bio ravnopravan s optužbom", rekao je Hicks predsjedniku vojnog suda, marinskom pukovniku Ralphu Kuhlmannu, izvjestio je Associated Press. Hicksov australski odvjetnik David McLeod, koji se dan ranije sastao s njim, izjavio je novinarima kako se razmatra nagodba o krivnji ali da još ništa nije odlučeno.

LJUBLJANA

Oko 150 ljudi prosvjedovalo je u ponedjeljak ispred ljubljanske gradske vijećnice zbog namjere gradonačelnika Zorana Jankoviča da u dvije etaže ispod sadašnje glavne tržnice sagradi garažu za 1200 automobila. Skupini prosvjednika iz građanske inicijative "Ne damo tržnicu" suprotstavila se manja skupina onih koji su za nova parkirališta u prijestolnici, pa su zabilježeni i manji sukobi zbog kojih se umiješala i policija koja je razdvojila skupine, ali ozlijeđenih i privedenih nije bilo. Jankovič je, obraćajući se prosvjednicima, obećao da će se stara tržnica, smještena u samom središtu grada uz ljubljansko Tromostovje, sačuvati u sadašnjem obliku te da će štandovi s voćem i povrćem biti premješteni u neposrednu blizinu samo u vrijeme gradnje garaža, a očekuje se da će to trajati oko godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙