FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: sutra u Parizu seminar o Hrvatskoj

ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) šest će hrvatskih tvrtki u utorak, 27. ožujka, u Pariškoj trgovinskoj i industrijskoj komori (Chambre de Commerce et d'Industrie de Paris) sudjelovati na seminaru o Hrvatskoj.
ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) šest će hrvatskih tvrtki u utorak, 27. ožujka, u Pariškoj trgovinskoj i industrijskoj komori (Chambre de Commerce et d'Industrie de Paris) sudjelovati na seminaru o Hrvatskoj.

Kako su izvijestili iz HGK, riječ je o tvrtkama Exportdrvo, INA, Kamen iz Pazina, Parketi Požgaj, Podravka i Mijo Veneers proizvodnja furnira iz Oprisavaca.

Među ostalima, seminaru će nazočiti i potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, kao i predstavnici Agencije za poticanje izvoza i ulaganja, HGK te Francuske gospodarske misije u Hrvatskoj.

Francuskoj će strani tom prilikom biti predstavljeni veliki razvojni i infrastrukturni projekti u Hrvatskoj, mogućnosti ulaganja u Hrvatsku te mogućnosti za suradnju i partnerstvo s hrvatskim tvrtkama.

Ujedno će se održati i prezentacija gospodarske dinamike Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, okrugli stol o poslovnom okruženju u Hrvatskoj te individualni sastanci hrvatskih i francuskih tvrtki.

Prema podacima HGK, u zadnjih nekoliko godina međusobna trgovinska razmjena Hrvatske i Francuske u stalnom je porastu, pa je tako u prošloj godini ukupno iznosila 846 milijuna eura.

Od tog se iznosa čak 676,16 milijuna eura odnosi na uvoz iz Francuske, dok je hrvatski izvoz u tu zemlju iznosio manje od 170 milijuna eura. Pritom je izvoz povećan za 7 posto, a uvoz za 9 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom u Francusku iznosila svega 25 posto.

Najznačajniji proizvodi koje je Hrvatska lani izvezla u Francusku bili su, među ostalim, dijelovi i pribor za motorna vozila, pokućstvo, obuća i dr. Istodobno, iz Francuske je prošle godine najviše uvezeno osobnih automobila i drugih motornih vozila, jahti, motornih vozila za prijevoz roba i dr.

Prema vrijednosti vanjskotrgovinske razmjene Francuska zauzima deveto mjesto na listi najznačajnijih hrvatskih izvoznih tržišta, s udjelom u ukupnom izvozu od 2,1 posto. Istodobno, s 4 postotnim udjelom u ukupnom uvozu ta se zemlja nalazi na 7. mjestu najznačajnijih uvoznih partnera.

Po vrijednosti investicija u Hrvatsku pak Francuska se nalazi na trećem mjestu, s 1,16 milijardi eura ulaganja u razdoblju od 1993. do kraja rujna 2006. godine, a najveće je ulaganje Societe Generala u Splitsku banku. Taj će iznos ove godine biti dodatno povećan i nakon preuzimanja Dukata od strane francuskog Lactalisa.

U Hrvatskoj, prema podacima HGK, kroz predstavništva, podružnice, zastupstva, ulaganje u hrvatske tvrtke ili suradnju s hrvatskim tvrtkama prisutno 50 francuskih tvrtki, među kojima su, uz spomenutu banku, i primjerice ORCO (Sunčani Hvar), Lesaffre (Kvasac d.o.o.), Epis Centre (Slavonija Slad), Bouygues (BINA Istra), Club Mediteranee i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙