FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U utorak saslušanja prvih svjedoka u slučaju Zagorec

ZAGREB, 25. ožujka 2007. (Hina) - U istrazi protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak bi trebali biti ispitani prvi svjedoci koje je predložilo tužiteljstvo.
ZAGREB, 25. ožujka 2007. (Hina) - U istrazi protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak bi trebali biti ispitani prvi svjedoci koje je predložilo tužiteljstvo.

U tri dana, odnosno do 29. ožujka, istražna sutkinja Erna Draženčić, kako se doznaje na Sudu, planira ispitati sve svjedoke, osim njemačkog trgovca oružjem koji je Zagorcu 1993. navodno predao torbu s draguljima kao garanciju za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Zagorca se sumnjiči da je 2000. odlazeći s dužnosti u MORH-u sporne dragulje odnio sa sobom.

Uz Snježanu Šiprah i Hrvoja Petrača, koji su priču o draguljima prvi javno izgovorili na ponovljenom suđenju za otmicu Zagorčeva sina, kao svjedoci bi se trebali saslušati i bivša djelatnica Ministarstva financija Terezija Barbarić te bivši Zagorčev suradnik Josip Ferek.

Mediji navode da bi uz jednog djelatnika MORH-a, povremenog vozača njemačkog trgovca oružjem, istražna sutkinja trebala ispitati i bivšeg ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana.

Pozivajući se na sudske izvore, mediji pišu i da bi njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner mogao biti saslušan preko videoveze. Ako ga ne bude moguće saslušati neposredno, sud će preko međunarodne pravne pomoći tražiti da ga sasluša njemački sudac.

Istraga protiv Vladimira Zagorca, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, pokrenuta je 9. ožujka, a on je četiri dana kasnije na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Ministarstvo pravosuđa austrijskim je vlastima 21. ožujka uputilo zahtjev za njegovim izručenjem, a bivši pomoćnik ministra obrane, koji je od 1993. do 2000. bio zadužen za nabavu oružja i opreme, protivi se izručenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙