FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važna obavijest: ispravak vijesti HNA2811 "Zagorec za austrijsku televiziju..."

ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Molimo korisnike da u četvrtom odlomku vijesti HNA2811 "Zagorec za austrijsku televiziju izjavio da su optužbe protiv njega izmišljene" koja je emitirana noćas u 00,19 sati isprave ime trgovca oružjem koje ispravno glasi Zvonko Zubak, a ne Pavo Zubak kako je pogrešno napisano.
ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Molimo korisnike da u četvrtom odlomku vijesti HNA2811 "Zagorec za austrijsku televiziju izjavio da su optužbe protiv njega izmišljene" koja je emitirana noćas u 00,19 sati isprave ime trgovca oružjem koje ispravno glasi Zvonko Zubak, a ne Pavo Zubak kako je pogrešno napisano.

Četvrti odlomak ispravno glasi: "Zagorec je ustvrdio da bi jedan od ključnih razloga 'napada' na njega mogao biti i sudski proces koji se u Zagrebu vodi između Hrvatske i trgovca oružjem ZVONKA Zubaka, koji od države potražuje 200 milijuna dolara, jer tvrdi da nije isplaćen za nabavu raketnog sustava S-300."

Ispravljenu vijest ponavljamo u cijelosti:

ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - U prvom razgovoru s medijima nakon pokretanja istrage i uhićenja u Austriji, bivši zamjenik ministra obrane Vladimir Zagorec izjavio je večeras za austrijsku TV postaju ORF da je cijeli slučaj protiv njega izmišljen, da je žrtva politike.

"Ja samo mogu reći da je cijela stvar izmišljena, niti je bilo ikakvih dragulja niti je to način na koji se u Ministarstvu obrane nabavljalo oružje", kazao je Zagorec odgovarajući na pitanje novinara ORF-a je li pronevjerio dragulje koji su u Ministartsvo obrane doneseni kao polog za nabavku oružja.

"Ne mogu razumjeti niti optužbu da nam je trgovac oružjem prepustio dragulje kao polog da bi nam potom isporučio oružje. To je nelogično", rekao je umirovljeni general, u prilogu koji je sa simultanom prijevodom prenijela Nova TV.

Zagorec je ustvrdio da bi jedan od ključnih razloga "napada" na njega mogao biti i sudski proces koji se u Zagrebu vodi između Hrvatske i trgovca oružjem Zvonka Zubaka, koji od države potražuje 200 milijuna dolara, jer tvrdi da nije isplaćen za nabavu raketnog sustava S-300.

"Taj proces između Hrvatske i dobavljača oružja mogao bi biti jedan od razloga za napade na mene, jer ja sam ključni svjedok koji može potvrditi da su te rakete isporučene a nikad nisu plaćene. Možda me stoga žele kao svjedoka učiniti nevjerodostojnim, kako ne bi morali platiti trgovca oružjem", kazao je Zagorec.

Odbacio je i optužbe da je primio proviziju od nabave oružja, a na pitanje odakle mu kapital koji je kasnije uložio u Austriji kazao je da nije ulagao svoj novac već da je našao investitore i banke koje su ih bile spremne pratiti.

Zagorec je u prilogu opisan kao osoba koja je nabavljala oružje tijekom rata za hrvatsku neovisnost. Unatoč embargu Hrvatska je, kako se navodi, od kalašnjikova i lovačkih pušaka došla do borbenih zrakoplova.

"U nabavi oružja pomagale su nam prijateljske države. O tome je bilo obaviješteno hrvatsko državno vodstvo, ali i vodstvo tih država", rekao je Zagorec.

Istraga protiv Zagorca pokrenuta je zbog sumnje da je zlouporabio položaj i oštetio državni proračun za pet milijuna američkih dolara, odnosno da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. iz MORH-a odnio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem.

Prošlog je tjedna na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine u gotovini.

Bivši pomoćnik ministra obrane, koji je od 1993. do 2000. bio zadužen za nabavu oružja i opreme, protivi se izručenju Hrvatskoj, a njegov austrijski odvjetnički tim danas je najavio podnošenje tužbe protiv Hrvatske pri Europskom sudu za ljudska prava. Smatraju, naime, da je kazneni progon Zagorca politički motiviran uoči izbora u Hrvatskoj.

Uredništvo Hine ispričava se poduzeću "Auto Zubak" zbog nenamjerne pogreške.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙