FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:
ZAGREB, 24. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

WASHINGTON - Američki State Department u petak je odbacio kao "apsolutno lažne" navode iz crnogorskog tiska kako su Sjedinjene Države, preko svog nekadašnjeg mirovnog posrednika za jugoistočnu Europu Richarda Holbrookea, zajamčile imunitet od kaznenog progona Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u BiH. Na traženje novinara da komentira spomenute napise, glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack kazao je na redovitom brifingu u petak kako su "dužnosnici State Departmenta provjerili informaciju s Holbrookeom, koji im je rekao kako je to apsolutna laž". "SAD nije i neće stati u stranu i dopustiti da ratni zločinci izmaknu rukama pravde. Mi nastavljamo pozivati da on bude predan Haagu kako bi se suočio sa zločinima koje je počinio", naglasio je McCormack.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je potvrdilo u petak produženje za godinu dana misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu i proširenje svog programa na nekoliko pokrajina zemlje. Petnaest članica Vijeća izglasalo je rezoluciju kojom se potvrđuje uloga UN-a u promicanju čvršćeg angažmana međunarodne zajednice u Afganistanu. Mandat misije UN-a je produžen do 23. ožujka 2008. i njegovi programi će biti prošireni. Rezolucija također poziva sve Afganistance da se konstruktivno uključe u politički dijalog i izražava zadovoljstvo zaključivanjem sporazuma o razoružanju, demobilizaciji, procesu reintegracije i raspuštanju oružanih skupina.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad otkazao je put u New York na sastanak Vijeća sigurnosti o iranskom nuklearnom pitanju, rekao je u petak u Teheranu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mohamed al Hosseini. Glasnogovornik je rekao na iranskoj državnoj televiziji da je put otkazan jer su Sjedinjene Države uskratile vize iranskom izaslanstvu. Neimenovani diplomat je rekao da će Ahmadinedžad poslati izaslanika ministra vanjskih poslova da se u subotu obrati Vijeću sigurnosti prije izglasavanja nove rezolucije kojom bi se pojačale sankcije Teheranu. Mohamed Mir Mohamadi, dužnosnik iranske misije u UN-u, rekao je agenciji Associated Press da SAD nisu na vrijeme izdale vize američkom velepolanstvu u Bernu kako bi iranski predsjednik stigao na zasjedanje u subotu.

JERUZALEM - Palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao u petak u interviewu na izraelskoj državnoj televiziji da mu je Izrael predložio obostrano primirje. Abas je rekao da je obostrano primirje koje nova palestinska vlada nacionalnog jedinstva želi uvesti bio izraelski prijedlog. "Obostrano primirje je izraelski plan, kojeg nam je podastrijela izraelska vlada", rekao je i dodao da na tome rade. Uspostava primirja bi poslužila i palestinskim i izraelskim interesima, rekao je i tako odbacio strahove Izraela da će palestinske skupine iskoristiti prekid izraelskih operacija za naoružavanje. Abas je inzistirao na obostranosti prekida vatre i podsjetio da se primirja koje su Palestinci jednostrano proglašavali bila neodrživa.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u petak da je zabrinuta odlukom egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da ubrzano organizira referendum o ustavnim amandmanima. Oporba koja je odlučila bojkotirati referendum, kritizirala je održavanje referenduma u ponedjeljak, jedva tjedan dana nakon što je parlament prihvatio paket od 34 ustavna amandmana, za koje oporba tvrdi da su nedemokratski. "To me stvarno zabrinjava", izjavila je američka šefica diplomacije novinarima prije odlaska na turneju po Bliskom Istoku, koju će početi susretom s Mubarakom u Asuanu, na jugu Egipta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙