FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobit INA-e iz osnovne djelatnosti u 2006. 974 milijuna kuna

ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) -
ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) -

INA grupa u prošloj je godini povećala prihod od prodaje za 11 posto, na rekordnih 23,4 milijarde kuna, ali je dobit iz osnovne djelatnosti oko 30 posto manja nego li godinu prije i za 2006. iznosi 974 milijuna kuna, ili 167 milijuna dolara, podatci su iz financijskog izvješća Ine objavljenih na Zagrebačkoj burzi.

Smanjenje dobiti iz osnovne djelatnosti (za 436 milijuna kuna u odnosu na 2005.) u Ini pripisuju razmjerno niskim maržama i nepovoljnom randmanu proizvoda u rafinerijskoj preradi.

Nepovoljni je učinak, navode, djelomično nadomješten boljim financijskim rezultatima jer je za razliku od 2005., kad je ostvaren gubitak od 337 milijuna kuna, u 2006. ostvaren dobitak od 131 milijun kuna na temelju pozitivnih tečajnih razlika zbog jačanja kune u odnosu na američki dolar dolar.

Prema podatcima iz izvješća, neto dobit INA grupe otprilike je na razini 2005. godine, odnosno u 2006. neto dobit je iznosila 883 milijuna kuna ili 151 milijun dolara, te je u kunama dva milijuna kuna manja nego li godinu prije, ali je iskazano u dolarima dva milijuna dolara veća.

Zarada po dionici za prošlu godinu iznosi 88,3 kune (2005. iznosila je 88,5 kuna).

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević ocijenio je da je prošlu godinu INA završila sa solidnim financijskim rezultatima i izvrsnim rezultatima na području istraživanja i proizvodnje.

Smanjenje dobiti iz osnovne djelatnosti Dragičević uglavnom pripisuje nepovoljnim cijenama prirodnog plina na domaćem tržištu.

"Projekt modernizacije rafinerija se nastavlja. Program poboljšanja učinkovitosti OPTINA daje rezultate. INA ostvaruje svoju strategiju", komentira Dragičević.

Izvanrednim ocjenjuje prošlogodišnje rezultate u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, a taj je segment u prošloj godini povećao dobit iz osnovne djelatnosti za 61 milijun kuna, na 1,6 milijardi kuna (278 milijuna dolara).

Smanjenje dobiti pak zabilježeno je u segmentu rafinerija i marketinga, gdje je dobit iz osnovne djelatnosti iznosila 170 milijuna kuna, što je 229 milijuna kuna ili 57,4 posto manje nego li godinu prije.

"Pozitivan učinak porasta prosječnih rafinerijskih marži od 17 posto umanjen je negativnim učinkom promjene formule za određivanje cijena naftnih derivata na domaćem tržištu i intervencije glavnog dioničara kojim su ograničene cijene motornih goriva u ljetnom razdoblju, čime je izgubljeno 430 milijuna kuna", navodi se u izvješću.

U Ini, naime, procjenjuju da su izmjenom Uredbe o određivanju cijene naftnih derivata izgubili 122 milijuna kuna prihoda, a pad prihoda zbog državnog utjecaja na cijene procjenjuju na 308 milijuna kuna.

INA i dalje osjeća na svome poslovanju negativni učinak utjecaja svog glavnog dioničara (a to je država) na cijenu plina na domaćem tržištu, jer nije mogla povisiti cijenu plina unatoč višoj cijeni uvoznog ruskog plina, navodi se u izvješću.

Niže maloprodajne marže i ograničenja cijena motornih benzina utjecali su i na nižu dobit Inine trgovine na malo i dobit iz te djelatnosti gotovo je prepolovljena i iznosila je 33 milijuna kuna, što je 32 milijuna kuna manje nego 2005.

Prema podatcima iz izvješća, prošlogodišnja su kapitalna ulaganja Ine dosegnula 3,07 milijardi kuna (526 milijuna dolara) i uglavnom se odnose na projekte u istraživanju i proizvodnji nafte i plina (1,7 milijardi kuna) i početak realizacije plana modernizacije rafinerija (850 milijuna kuna).

Krajem prošle godine ukupna imovina Ine iznosila je 22,2 milijarde kuna, što je 9 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a na dan 31. prosinca 2006. ukupne obveze INA grupe iznosile su 9,4 milijarde kuna i bile su 10 posto veće nego prethodne godine.

Povećanje obveza u Ini objašnjavaju porastom iznosa dugoročnih i kratkoročnih kredita na 3,9 milijardi kuna u odnosu na 2,2 milijarde u 2005., a krediti su se koristili za ulaganja i smanjenje obveza prema dobavljačima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙