FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 22. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o izvršenju zatvorske kazne, koji je naišao na protivljenje oporbe uvjerene da je riječ o smanjenju ljudskih prava zatvorenika. Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić uvodno je istaknula da se predloženim zakonom preciziraju ovlasti suca izvršitelja, te da se jasnije propisuju načini izvršenja kazne i prava zatvorenika. Zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović uvjerena je, međutim, da Vlada odustaje od poboljšanja uvjeta u kojima žive zatvorenici. "Umjesto da popravljamo stanje u kaznionicama i zatvorima, mi pogoršavamo dobra zakonska rješenja, kako bi se prilagodili lošem stanju", ocijenila je Antičević Marinović.

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka Dražen Breglec u poslijepodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora odbacio je tvrdnje saborske oporbe da je Vlada odustala od modernizacije Hrvatskih željeznica (HŽ), da tolerira krađe na željeznicama te da je novi zakon o sigurnosti u željezničkom prometu predložila samo kako bi privatizirala tvrtke nastale iz HŽ-a. Zastupnik SDP-a Mato Gavran ustvrdio je, naime, kako Vlada koči privatizaciju HŽ-a, te da je predloženi zakon nemoguće ostvariti zbog starosti HŽ-ovih vagona. Zakon donosimo samo zbog Europske komisije, jer željeznički promet bez modernizacije ne može biti siguran, redovit i konkurentan, rekao je Gavran.

ZAGREB - Odbijeni su zahtjevi hrvatskog odvjetnika umirovljenog generala Vladimira Zagorca za izuzećem istražne sutkinje Erne Dražančić koja je protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane pokrenula istragu, te predsjednika Istražnog centra i glasnogovornika suda Krešimira Devčića, doznaje se danas na sudu. Predsjednica suda Mirjana Rigljan ustvrdila je da je neosnovan zahtjev Zagorčeva odvjetnika Krešimira Krsnika za izuzećem sutkinje Dražančić i Devčića zbog njihove navodne pristranosti i nezakonitog postupanja. Predsjednica suda je ustvrdila da oboje postupaju objektivno i nepristrano te u skladu sa zakonom i Sudskim poslovnikom. Protiv ove odluke obrana može u roku tri dana podnijeti žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

ZAGREB - Hrvatski sabor mogao bi, na Vladin prijedlog i uz suglasnost Predsjednika kao vrhovnog zapovjednika, odlučiti da se novaci više ne pozivaju na obvezu služenja vojnog roka ako to dopuste sigurnosne procjene te ukupno stanje obrambenog sustava, stoji u izmjenama Zakona o obrani koje je danas prihvatila Vlada i dostavila Saboru. Ministar obrane Berislav Rončević naglasio je da nema riječi o ukidanju obveznog služenja vojnog roka, već se radi o mogućnosti suspenzije te obveze budu li sigurnosne procjene pozitivne, dakle ako nema opasnosti od rata i drugih ugroza, te ako to dopušta stanje obrambenog sustava. Po neslužbenim najavama iz Banskih dvora obvezno služenje vojnog roka moglo bi biti suspendirano 2008.

ZAGREB - Znanstvene organizacije i visoka učilišta, kojih je osnivač država, podlijegat će provjeri kvalitete i učinkovitosti, a privatne samo ako se financiraju iz državnog proračuna, predviđaju izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koje je Vlada danas, u paketu zakona koji se usklađuju s EU, uputila u saborsku proceduru. Izmjenama se propisuje izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, u zakon se unose državne potpore za poticanje istraživanja i razvoja te propisuje postupak izbora na znanstvena suradnička i stručna radna mjesta. Saboru je Vlada uputila i prijedlog zakona o audiovizualnim djelatnostima te izmjene Zakona o sustavu državne uprave, koje su nastavak profesionalizacije i depolitizacije državne uprave.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin komentirajući, na zahtjev novinara, argumentaciju odvjetnika generala Vladimira Zagorca i njega osobno protiv izručenja Hrvatskoj, te njihove tvrdnje kako u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje jer da je hrvatsko pravosuđe korumpirano i da je u službi politike - rekla je da je "to gotovo uobičajeni odgovor u slučajevima zamolbe za ekstradiciju iz drugih država". "Naravno da oni (Zagorec i odvjetnici) misle da do toga (izručenja) ne bi trebalo doći, jer da je dobrovoljno htio doći, već bi bio u Hrvatskoj", rekla je ministrica Lovrin novinarima.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar zdravstva Neven Ljubičić podnijeli su danas izvješća Nacionalnom vijeću za provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije. Ministrica Lovrin je, među ostalim, navela da je u pravosuđu izvršeno niz mjera zacrtanih antikorupcijskim programom, donesen je zakon o uvođenju imovinskih kartica za sve suce, uspostavljen sustav jedinstvenog praćenja sudskih postupaka, redovito se prate svi zaostali i stari predmeti, sistematično se prati stanje korupcije. Ministar Ljubičić, govoreći o čimbenicima koji utječu na pojavu korupcije i percepciju o njoj, naveo je da nema sukcesivnog i jasnog praćenja kvalitete u sustavu zdravstva te da je slaba dostupnost pojedinih dijagnostičkih i terapijskih metoda (liste čekanja).

ZAGREB - Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije prihvatilo je na popodnevnoj sjednici, na dijelu zatvorenom za medije, izvješće ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana. Cvitan je novinarima uoči sjednice izjavio da će govoriti o tome što su Državno odvjetništvo i USKOK učinili u ostvarenju Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije od 2006. do 2008. Podsjetio je da su inicirane izmjene Kaznenog zakona i pokrenute inicijative koje su već dovele do izmjena Zakona o kaznenom postupku. Također su inicirane izmjene Zakona o USKOK-u, da njegova nadležnost budu i kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti s pribavljenom imovinskom koristi za službene osobe. To je onaj dio koji se odnosi na visoku korupciju koju Ured nije do sada procesuirao, pojasnio je ravnatelj USKOK-a Cvitan.

ZAGREB - Zajednica udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji danas je kao neprihvatljivu odbacila odluku britanskog suda o neizručenju osuđenog ratnog zločinca Milana Španovića Hrvatskoj. "Odluka suca Timothyja Workmana sramotna je i vođena nama nepoznatim motivima, a kompromitira sudstvo Velike Britanije više nego što je on iskompromitirao hrvatsko sudstvo", ocjenjuje Zajednica u današnjem priopćenju. Također ocjenjuju da je sporna odluka donesena proizvoljno i paušalno, bez ijednog egzaktnog dokaza. Britanski je sudac ustvrdio da su se zločini koji se Španoviću stavljaju na teret dogodili u građanskome ratu "što nužno znači da bi dokaze bilo teško pronaći ili rekonstruirati".

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva začuđeno je ocjenama iznesenim na današnjoj konferenciji za novinare zastupnika Ive Banca i nekih ekoloških udruga da se sustav zaštite okoliša raspao, kada je, navodi Ministarstvo, "činjenica da prije 2004. za mandata ministara Bože Kovačevića i Ive Banca nije ni postojao". "Tek u mandatu ove Vlade uspostavljen je sustav zaštite okoliša koji dalje razvijamo", navodi Ministarstvo i dodaje da se tek s ovom Vladom u sferi zaštite zraka i gospodarenja otpadom započelo s uvođenjem strogih zakonskih normi, a u Izvješću Europske komisije za 2006. o napretku Hrvatske na području zaštite okoliša doslovno je navedeno da je "postignut značajan napredak na području kakvoće zraka i napredak na području gospodarenja otpadom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙