FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovrin i Ljubičić o provedbi antikorupcijskog programa

ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar zdravstva Neven Ljubičić podnijeli su u četvrtak izvješća Nacionalnom vijeću za provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije.
ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar zdravstva Neven Ljubičić podnijeli su u četvrtak izvješća Nacionalnom vijeću za provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije.

Ministrica Lovrin je, među ostalim, navela da je u pravosuđu izvršeno niz mjera zacrtanih antikorupcijskim programom, donesen je zakon o uvođenju imovinskih kartica za sve suce, uspostavljen sustav jedinstvenog praćenja sudskih postupaka, redovito se prate svi zaostali i stari predmeti, sistematično se prati stanje korupcije. Sve se izvršava zacrtanim tempom i rezultiralo je smanjenjem broja zaostataka postupaka za 30 posto, što nije mali i beznačajni rezultat. Također je rezultiralo transparentnošću zemljišno-knjižnog registra, a uskoro ćemo imati i vođenje sudskih spisa na internetu.

Koruptivna kaznena djela se procesuiraju, a USKOK je kadrovski i materijalno ojačan, rekla je ministrica novinarima uoči početka dijela sjednice zatvorene za javnost.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić, govoreći o čimbenicima koji utječu na pojavu korupcije i percepciju o njoj, naveo je da nema sukcesivnog i jasnog praćenja kvalitete u sustavu zdravstva te da je slaba dostupnost pojedinih dijagnostičkih i terapijskih metoda (liste čekanja).

Također je rekao da na korupciju utječe i razina dostupnosti najsuvremenijih lijekova i terapija, problemi vezani uz nabavu te nepostojanje kvalitetnog informatiziranog sustava.

Stoga je potrebno osigurati kvalitetu kroz edukaciju, ojačati dijagnostičko-terapijske centre i izvan Zagreba, rekao je ministar Ljubičić.

Naveo je da je unutar Ministarstva ustrojena interna revizija i objedinjena nabava za decentralizirana sredstva te da se provodi informatizacija rada.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije na popodnevnoj je sjednici, na dijelu zatvorenom za medije, prihvatilo izvješće ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana.

Cvitan je novinarima uoči sjednice izjavio da će govoriti o tome što su Državno odvjetništvo i USKOK učinili u ostvarenju Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije od 2006. do 2008.

Podsjetio je da su inicirane izmjene Kaznenog zakona i pokrenute inicijative koje su već dovele do izmjena Zakona o kaznenom postupku.

Također su inicirane izmjene Zakona o USKOK-u, da njegova nadležnost budu i kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti s pribavljenom imovinskom koristi za službene osobe.

To je onaj dio koji se odnosi na visoku korupciju koju Ured nije do sada procesuirao, pojasnio je ravnatelj USKOK-a Cvitan.

Drugi dio odnosi se na izmjene Zakona o kaznenom postupku na način da se u katalog kaznenih djela, za koja se mogu provoditi posebne izvidne mjere, uvrsti i kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

"To su mehanizmi koji mogu pridonijeti da dođe do procesuiranja, ali moramo imati u vidu da su Državno odvjetništvo i USKOK tijela kaznenog progona, a ne tijela detekcije. Sva ostala državna tijela dužna su podnositi kaznene prijave USKOK-u, i obavijestiti o svojim saznanjima i naznakama o počinjenju koruptivnih kaznenih djela", naglasio je Cvitan.

Istaknuo je kako je napravljen jedan iskorak u tome što to više nije ulična ili šalterska korupcija, jer je ipak zahvaćen srednji nivo. "Nisu to samo liječnici, nama su meta svi za koje postoji osnovana sumnja da su počinili ta kaznena djela", kazao je Cvitan dodavši da sva državna tijela u okviru ovlasti moraju obavještavati USKOK o takvim pojavama.

Ravnatelj USKOK-a iznio je podatak da je lani kroz Ured prošlo više od 2000 građana, te kako su prikupljali i provjeravali sve informacije koje su bile objavljene u medijima, no da je dolazak do činjenica i dokaza koji se mogu upotrijebiti na sudu i u konačnici dovesti do osuđujuće presude - mukotrpan postupak.

U 2006. vodio je sudski postupak (na temelju prijava USKOK-a) za 156 osoba. Taj se podatak može činiti malim, ali je jednak broju svih USKOK-ovim optužnicama od 2002. do 2005. Od tog broja (156 osoba) 97 posto ih je proglašeno krivima, dakle 151 osoba je osuđena, rekao je Cvitan.

"Četiri su oslobođene i na to smo dali žalbu, a samo je jedna odbijajuća prijava", dodao je.

Od ukupnog broja lani osuđenih (151 osoba) 80 posto su zatvorske kazne, a uvjetne osude odnose se na blaže oblike koruptivnog ponašanja. "U USKOK-u smo na stajalištu nulte tolerancije na bilo kakav oblik korupcije i tako ćemo nastaviti i dalje bez milosti prema ikome", naglasio je ravnatelj Cvitan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙