FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula- potpisano Pismo namjere o rješavanju i zbrinjavanju otpada

PULA,21. ožujka 2007.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić, pulski gradonačelnik Boris Miletić te direktor zagrebačke tvrtke "Ecorec" Danijel Vadlja potpisali su danas u Puli Pismo namjere o rješavanju i zbrinjavanju otpada na pulskom odlagalištu otpada Kaštjunu.
PULA,21. ožujka 2007.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić, pulski gradonačelnik Boris Miletić te direktor zagrebačke tvrtke "Ecorec" Danijel Vadlja potpisali su danas u Puli Pismo namjere o rješavanju i zbrinjavanju otpada na pulskom odlagalištu otpada Kaštjunu.

Kako se tom prigodom čulo, "Ecorec", koji je je u stopostotnom vlasništvu cementare "Holcim" u Koromačnu, na Kaštjunu će postaviti pilot-postrojenje kojim će se iz komunalnog i industrijskog otpada mehaničkom obradom proizvoditi gorivo za potrebe cementare.

"Treba napomenuti da je otpad koji stiže na Kaštjun već primarno izdvojen na mjestu nastanka. Od tih ukupnih količina može se izdvojiti do 30 posto goriva, a važno je da će se izdvajanjem gorive materije volumen otpada, koji se odlaže, znatno smanjiti, po nekim procjenama za oko 50 posto", rekao je direktor "Ecoreca" Danijel Vadlja.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo utvrđenom zajedničkom strategijom gospodarenja otpadom te uključivanjem renomirane tvrtke "Ecorec" u gospodarenje otpadom kao profitabilnom djelatnošću. Podsjetio je da je sadašnje odlagalište Kaštjun pretrpano pa je čitav projekt osnivanja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Kaštjunu od iznimne važnosti.

Istarski župan Ivan Jakovčić naglasio je da je gospodarenje otpadom, uz zbrinjavanje otpadnih voda i plinofikaciju, treći veliki projekt koji koordinira Istarska županija u suradnji s Gradom Pulom.

"Otpad stvara gorivo, a od goriva nastaje proizvod, a kada postoji proizvodnja, otvaraju se i nova ili čuvaju postojeća radna mjesta. Inteligentni je to proces koji želimo zaokružiti", kazao je župan Jakovčić.

Sadašnjim koncesionarima na području Istarske županije, koji prikupljaju koristan otpad, poručio je kako nema bojazni da će nakon sanacije Kaštjuna ostati bez posla jer će se poslovna suradnja s njima nastaviti.

Za izgradnju Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada dobivena je građevinska dozvola koja je u siječnju postala pravovaljana dok će sanaciju voditi pulsko komunalno poduzeće "Herculanea". Po riječima pulskoga gradonačelnika Borisa Miletića, u sufinanciranje se s 20 milijuna kuna uključio i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a cijeli je projekt Istarska županija kandidirala u IPA fondu Europske unije koji raspolaže s 950 milijuna eura.

"Za sanaciju odlagališta Kaštijun u tom je programu predviđeno 28,3 milijuna eura koje će Istarska županija moći iskoristiti ispuni li potrebne uvjete Europske unije", zaključeno je prilikom današnjeg potpisivanja Pisma namjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙