FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donesen Pravilnik o gospodarenju otpadom

ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je Pravilnik o gospodarenju otpadom, priopćeno je danas iz Ministarstva.
ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je Pravilnik o gospodarenju otpadom, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Pravilnik je donijet na temelju Zakonu o otpadu iz 2004., objavljen je u Narodnim novinama 23/07 od 28. veljače i stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, navodi se u priopćenju.

Radi cjelovitije provedbe postojećeg Zakona o otpadu, ovim Pravilnikom propisuju se postupci oporabe i/ili zbrinjavanja otpada, kategorije i tehničko-tehnološki uvjeti kojima moraju udovoljavati građevine za skladištenje otpada, potrebna stručna sprema radnika za obavljanje poslova skladištenja, oporabe i/ili zbrinjavanja otpada te način vođenja i dostave podataka o gospodarenju otpadom.

Pravilnik propisuje sve postupke oporabe, njih ukupno 13, kao i postupke zbrinjavanja otpada, ukupno ih je 15.

Pravilnik pridonosi provedbi usvojene Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koju je Ministarstvo izradilo 2005. Strategijom su definirani osnovni ciljevi i smjernice u razvoju i dostizanju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom Republike Hrvatske s EU propisima na tom području, a u skladu s najboljim praksama i načinima te raspoloživim tehnologijima.

Uz sve navedeno, ovim Pravilnikom propisuju se forma i sadržaj obrazaca pratećih i prijavnih listova koji služe katastru otpada kao sastavnom dijelu katastra emisija u okoliš u okviru informacijskog sustava gospodarenja otpadom, kojega je dužna voditi Agencija za zaštitu okoliša.

Pravilnik o gospodarenju otpadom je na Popisu prioriteta u okviru plana provedbe procesa pridruživanja Europskoj uniji, a za provedbu odredbi ovoga Pravilnika nisu potrebna nova financijska sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske, navodi u priopćenju Ministarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙