FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Predsjednički kandidati za 2008. rekordnom brzinom skupljaju donacije

WASHINGTON,21. ožujka 2007.(Hina) - Američki predsjednički kandidati ovih dana rekordnom brzinom prikupljaju predizborne donacije uoči 31. ožujka, kada njihovi izborni stožeri moraju podnijeti financijska izvješća, javlja u srijedu The Washington Post.
WASHINGTON,21. ožujka 2007.(Hina) - Američki predsjednički kandidati ovih dana rekordnom brzinom prikupljaju predizborne donacije uoči 31. ožujka, kada njihovi izborni stožeri moraju podnijeti financijska izvješća, javlja u srijedu The Washington Post.

Iznos koji pojedini sudionici predsjedničke utrke prijave uvelike će utjecati na prirodu njihove kampanje idućih mjeseci, a za neke će kandidate značiti i ranije odustajanje.

Profesionalni skupljači donacija kažu kako očekuju da kandidati znatno nadmaše iznose iz prijašnjih izbornih ciklusa, možda i za stotine milijuna dolara.

Senatorica Hillary Rodham Clinton, primjerice, prošle je noći u Marriot Wardman Park hotelu u Washingtonu održala predizborni donatorski skup s ulaznicama od 1.000 dolara, drugi takav u tri dana u sklopu svoje kampanje "Milijun dolara plus".

Pod utjecajem niza čimbenika kod kandidata se razvija "mentalitet usisavača". Nezadovoljstvo birača Bushovom administracijom, široke mogućnosti natjecanja u obje stranke, visoki donatorski ulozi, kao i odluka velikih saveznih država poput Kalifornije i Teksasa da svoje stranačke izbore pomaknu na početak procesa izbora stranačkih kandidata, rezultiraju neprekidnim aktivnostima u prikupljanju priloga za kampanje.

Tako se u jednom kvartalu može prikupiti više od 100 milijuna dolara, koliko je George W. Bush prikupio tijekom svojih rekordnih predizbora 2000. godine.

Izborni stožeri agresivno nastoje upravljati rezultatima i očekivanjima, umanjujući izglede protivnika u odnosu na svoje prikupljanje.

Procjene o tome koliko će Hillary Clinton prikupiti do 31. ožujka kreću se od 15 milijuna dolara do, pretjeranih, 50 milijuna.

U stožeru senatora Baracka Obame također umanjuju ciljeve, no s obzirom na to da je u jednoj noći u Holywoodu prikupio 1,3 milijuna dolara, procjenjuje se da bi do kraja ožujka mogao prikupiti sedam od 12 milijuna dolara, a možda čak i 20 milijuna.

Bivši senator John Edwards je nepoznanica, no s obzirom na to da nije opterećen dnevnim poslom te da još iskorištava popularnost koju je imao kao kandidat za potpredsjednika u kampanji 2004., očekuje se da bi mogao prikupiti oko 7,5 milijuna dolara.

Kod republikanaca su vodeći kandidat Rudolph Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney objavili da planiraju prikupiti između 75 i 100 milijuna dolara do kraja godine.

Od četvrtine do trećine tog iznosa, mogli bio prijaviti 31. ožujka.

Mitt Romney drži rekord s prikupljenih 6 milijuna dolara u jednom danu, u akciji telefonskih poziva u Bostonu.

Treći najozbiljniji republikanski kandidat, senator John McCain, kasno je krenuo u kampanju jer sve do ovog mjeseca nije donio konačnu odluku o sudjelovanju pa nema procjena koliko može sakupiti do 31. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙