FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Sveučilišna agencija Frankofonije

ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - U sklopu obilježavanja Dana Frankofonije, danas je u auli Sveučilišta u Zagrebu predstavljena Sveučilišna agencija Frankofonije, za čije će se članstvo ove godine kandidirati i Sveučilište u Zagrebu.
ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - U sklopu obilježavanja Dana Frankofonije, danas je u auli Sveučilišta u Zagrebu predstavljena Sveučilišna agencija Frankofonije, za čije će se članstvo ove godine kandidirati i Sveučilište u Zagrebu.

Na poziv Sveučilišta i francuskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, o toj međunarodnoj sveučilišnoj mreži i značaju suradnje s njome za hrvatska sveučilišta, govorila je Marie-Charlotte Bolot, voditeljica projekta Regionalnog ureda za srednju i istočnu Europu.

Sveučilišna agencija Frankofonije (Agence universitaire de la Francophonie - AUF) osnovana je 1961. u Montrealu. Ta multilateralna organizacija podupire suradnju i solidarnost među sveučilišnim institucijama, koje povezuje francuski jezik.

Agencija doprinosi razvitku visokog školstva i znanosti, a zasad ima 634 članova, javnih i privatnih sveučilišta, visokoškolskih i znanstvenih institucija, rekla je Bolot.

Kao njezine najvažnije aktivnosti, koje bi mogle biti posebno važne i za zagrebačko Sveučilište, Bolot je izdvojila potporu institucionalnim sveučilišnim reformama i poticanje mobilnosti studenata, nastavnika i istraživača.

Osim toga, kroz financiranje projekata i znanstvenih manifestacija sveučilišna mreža potiče promociju znanstvene izvrsnosti te razvitak partnerskih odnosa, dodala je.

Znanstveni savjet koji odlučuje o kandidaturama sastaje se u svibnju i u prosincu, a Sveučilište u Zagrebu će se, nakon što pripremi materijale, prijaviti na jedan od ta dva roka.

Bit će nam velika čast ako se Sveučilište u Zagrebu pridruži Sveučilišnoj agenciji Frankofonije, jer je to staro sveučilište s dugom tradicijom, istaknula je Marie-Charlotte Bolot.

Uz više od 600 članova, od kojih je većina iz zemalja članica Međunarodne organizacije za Frankofoniju, Agencija ima i mrežu od oko 350 odsjeka za francuski jezik na sveučilištima širom svijeta.

Međunarodni dan Frankofonije slavi se svake godine 20. ožujka, a ove godine, od 16. do 26. ožujka, diljem Hrvatske održava se tridesetak događanja s područja glazbe, filma, književnosti, kazališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙