FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvođansko izaslanstvo u Vukovaru

VUKOVAR,19. ožujka 2007. (Hina) - Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić danas je u Vukovaru s članovima izaslanstva Izvršnog vijeća Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine, predvođenog predsjednikom Bojanom Pajtićem, razgovarao o mogućnostima suradnje u sklopu projekta IPA Europske unije, ostvarivanju prava nacionalnih manjina te unaprjeđenju međuregionalane suradnje.
VUKOVAR,19. ožujka 2007. (Hina) - Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić danas je u Vukovaru s članovima izaslanstva Izvršnog vijeća Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine, predvođenog predsjednikom Bojanom Pajtićem, razgovarao o mogućnostima suradnje u sklopu projekta IPA Europske unije, ostvarivanju prava nacionalnih manjina te unaprjeđenju međuregionalane suradnje.

" Hrvatska kao zemlja kandidatkinja i Srbija kao potencijalna kandidatkinja za pristup EU imaju mogućnosti zajedničkog korištenja sredstava iz fonda za pretpristupnu pomoć IPA EU. Vukovarsko- srijemska županija tu mogućnost želi iskoristi kroz zajedničke projekte s Vojvodinom", rekao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka dvaju izaslanstava župan Galić dodajući da se konkretni projekti moguće suradnje trebaju tek utvrditi.

Na inzistiranje novinara da naznači na kojim bi projektima mogle Vukovarsko-srijemska županija i Vojvodina surađivati, Galić je rekao da se oni odnose na suradnju u zaštiti okoliša te unaprjeđenje infrastrukture.

"Usuglasili smo zajedničke interese, a oni idu prema boljoj suradnji ovih dvaju područja za što postoji obostrana zainteresiranost i velike mogućnosti", poručio je predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić navevši da je u 2006. robna razmjena između Vojvodine i Hrvatske iznosila 254 milijuna dolara, što je, po njegovu mišljenju, nedovoljno te otvara prostor za još bolju suradnju.

"Želimo stvoriti preduvjete da i vojvođanski poduzetnici počnu investirati u Hrvatskoj, kako to čine hrvatski poduzetnici u Vojvodini", rekao je Pajtić.

On se također pohvalno izrazio o poštivanju prava nacionalnih manjina koje žive na području Vojvodine i Vukovarsko-srijemske županije rekavši kako ta dva područja "u svojim državama prednjače u zaštiti manjinskih prava".

Izvršno vijeće Vojvodine podržat će logistički, kako je najavio, prijedlog Zajedničkog vijeća općina (ZVO) o emitiranju emisije na srpskom jeziku za srpsku nacionalnu manjinu u istočnoj Slavoniji na lokalnoj Vinkovačkoj televiziji, koju bi potom preuzimala i emitirala TV Novi Sad na svom programu.

Sastanku te konferenciji za novinare čelnika Vukovarsko-srijemske županije i Izvršnog vijeća AP Vojvodine nazočni su bili i generalni konzul RH u Subotici Davor Vidiš, generalna konzulica Republike Srbije u Vukovaru Bojana Ristić, predstavnici Privredne komore Vojvodine i HGK Županijske komore Vukovar, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

Izaslanstvo AP Vojvodine koje tijekom današnjega posjeta Vukovaru prate novinari čak 19 vojvođanskih televizijskih, radijskih i novinskih kuća, boravilo je i u vukovarskoj Četvrtoj osnovnoj školi. Ravnatelju škole Željku Kovačeviću izaslanstvo je tom prigodom darovalo dva računala i dva pisača - za odjeljenja koja prate nastavu na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu te za odjeljenja koja se školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Tijekom poslijepodneva predviđen je i posjet ZVO-u, dok će boravak u istočnoj Slavoniji izaslanstvo Izvršnog vijeća AP Vojvodine zaključiti prijemom kod episkopa osječko-poljskog i baranjskog Lukijana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙