FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinje sezona peludnih alergija

ZAGREB, 19. ožujka 2007. (Hina) - S dolaskom proljeća, dolazi i sezona peludnih alergija, upozorava web portal Pliva zdravlje.
ZAGREB, 19. ožujka 2007. (Hina) - S dolaskom proljeća, dolazi i sezona peludnih alergija, upozorava web portal Pliva zdravlje.

Iako su peludna zrnca samo mali dio ukupnog broja čestica u atmosferi, ona su najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnoga sustava, te predstavljaju jedan od najsnažnijih prirodnih alergena današnjice.

Vrlo rano u proljeće ili pred kraj zime, ako je blaga i sunčana, u kontinentalnom dijelu Hrvatske prvo se pojavljuje pelud johe, lijeske i čempresa. Zatim slijedi pelud topole, brijesta, vrbe, jasena, graba i breze.

Većina drveća koje cvate od veljače do svibnja otpušta ogromne količine alergogenog peluda koji se širi vjetrom i čije koncentracije u zraku dosežu visoke i vrlo visoke koncentracije, osobito u ožujku i travnju.

Zatim slijedi vrlo dugo razdoblje cvjetanja trava, od travnja do rujna, čiji je pelud izrazito alergogen, te period cvjetanja korova od kojeg je najopasnija ambrozija, čiji pelud apsolutno dominira u kolovozu i rujnu.

Na smanjenje nekih vrsta peluda u zraku svaki pojedinac može utjecati tako da, primjerice, redovitom košnjom održava travnjak oko svoje kuće. Na taj način se sprječava formiranje cvatova i otpuštanja peluda, a koncentracije peluda trava u zraku višestruko smanjuju.

Slično je i s ambrozijom, jer ako se počupaju biljke tog korova prije nego se formiraju cvjetovi, dakle u svibnju, lipnju i prvoj polovici srpnja, koncentracije peluda te biljke svakako će se bitno smanjiti.

Građani mogu napraviti puno za sebe i svoje susjede i ako prilikom sadnje drveća naprave izbor i zasade drveće s nisko alergogenom peludi.

Osobe alergične na pelud trebaju se informirati o kretanjima peludnih alergena.

Ako su koncentracije vrste peluda u zraku na koju su alergični umjerene, visoke ili vrlo visoke, neka izbjegavaju izlazak za sunčanog i vjetrovitog vremena između 12 i 18 sati.

Za odlazak u prirodu neka izaberu dan nakon kiše, jer su tada koncentracije peluda u zraku najniže.

Ako ipak moraju boraviti na otvorenom, nakon povratka kući trebaju oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću kako bi spriječili unošenje peluda u prostor gdje borave.

Ako mogu, najbolje je da borave u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, te uzimaju redovito terapiju propisanu od liječnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙