FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washingtonu: Održani masovni prosvjedi proitv rata u Iraku

WASHINGTON,18. ožujka(Hina) - Tisuće antiratnih prosvjednika sudjelovalo je u subotu Washington u maršu na Pentagon, kojim je obilježena četvrta obljetnica rata u Iraku i 40. obljetnica istovjetnog prosvjednog pohoda iz 1967. protiv Vijetnamskog rata.
WASHINGTON,18. ožujka(Hina) - Tisuće antiratnih prosvjednika sudjelovalo je u subotu Washington u maršu na Pentagon, kojim je obilježena četvrta obljetnica rata u Iraku i 40. obljetnica istovjetnog prosvjednog pohoda iz 1967. protiv Vijetnamskog rata.

Sudionici prosvjeda pozivali su na prekid rata u Iraku, u kojem je poginulo gotovo 3.200 američkih vojnika, hitno povlačenje američkih snaga i opoziv najviših dužnosnika administracije, na čelu s predsjednikom Georgeom W. Bushom i potpredsjednikom Dickom Cheneyem.

"Postrojbve van iz Iraka", "Dovedimo naše snage kući", "Stop ratu u Iraku! Ne ratu u Iranu! Opoziv Bushu!", bile su najčešće parole na tisućama transparenata nošenih na mimohodu.

S govornice podignute na parkiralištu Pentagona, antiratni aktivisti optužili su demokratsko vodstvo Kongresa, da nisu još ništa "smisleno" učinili za zaustavljanje rata, već se dapače spremaju odobriti zahtjev za dodatnim financiranja rata s gotovo 100 milijardi dolara.

Pacifističke udruge koje su organizirale skup najavile su dolazak u Washington više od 30.000 ljudi, no zbog snježnog nevremena na putu je ostalo blokirano oko 60 autobusa, a hladno i vjetrovito vrijeme u Washingotnu natjeralo je mnoge da odustanu od sudjelovanja. Prema procjenama organizatora, u mimohodu od Lincolnovog spomenika do Pentagona, s druge strane rijeke Potomac, sudjelovalo je od 15 do 30 tisuća prosvjednika. Policija je njihov broj procijenila na 10 do 20 tisuća, uz znatno manji ali značajan broj sudionika istodobnih antipacifističkih prosvjeda.

Organizatori, kao i sudionici prosvjeda bili su vrlo raznorodni, od brojnih pacifističkih aktivista, na čelu sa Cindy Sheehan, koja je vodi antiranju kampanju otkako je izgubila sina u Iraku, preko studentskih udruga, vetarana iz Iraka i majki poginulih vojnika, do saveza Američkih Arapa i Američkih muslimana.

"Ovdje smo u sjeni ratnog stroja, kao da smo u sjeni mrtve zvijezde", rekla je Sheehan na prosvjedu pred Pentagonom. "Oni diljem svijeta izvoze smrt i razaranje, mi to trebamo zaustaviti", rekla je Sheehan uz burno odobravanje okupljenih.

Aktivni pripadnik Ratne mornarice Jonathan Hutto, pozvao je prosvjednike da od svojih zastupnika u Kongresu zatraže da pokažu da imaju kičmu kako bi zaustavili rat u Iraku.

Na suparničkom skupu podrške ratnoj politici administracije, okupilo se oko tisuću ratnih veterana iz Iraka, Vijetnama i Koreje, glasno prozivajući pacifističke demonstrante da su "izdajnici" i da prosvjedom pridonose pobjedi "džihada". "Pobijediti u ratu ili izgubiti od džihada?", bio je jedna od najčešćih transparenata te skupine.

Antiratni aktivisti i sudionici suprotstavljenog prosvjeda u prvom su se dijelu marša, kod Lincolnova spomenika, našli vrlo blizu malobrojnijim ali vrlo glasnim i agresivnim pripadnicima suprotnog tabora. No brojni policajci koji su osiguravaju skup, rasporedili su se između dviju strana, koje su onda preko njihovih ramena razmjenjivali poruke.

Skup je prošao bez incidenata, osim manjeg natezanja policije s demonstrantima, koji su do pozornice kod Pentagona htjeli doći preko područja pod policijskom blokadom.

Za razliku od 1967. kada je marš na Pentagon označio prijelomni trenutak kada se većina američke javnosti počela protiviti Vijetnamskom ratu, jučerašnji prosvjed nije imao taj naboj ni tu težinu, jer je glavnina javnosti već dugo vremena protiv rata u Iraku.

Također, u Vijetnamski rat se odlazilo novačenjem, dok danas u Irak idu samo dragovoljci, što igra veliku ulogu u percepciji javnosti o ratu.

Unatoč prosvjedima, koji su održani i u Los Angelesu , Austinu i drugim gradovima u SAD, Bushova administracija namjerava svoj kontingent u Iraku pojačati za oko 30.000 vojnika, prema najnovijim informacijama Pentagona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙