FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Kongres pred usvajanjem rezolucije protiv slanja pojačanja u Irak

WASHINGTON,16. veljače(Hina) - Predstavnički dom američkog Kongresa u petak bi trebao prihvatiti rezoluciju u kojoj izražava protivljenje odluci predsjednika Georgea W. Busha da u Irak pošalje dodatnih 21.500 vojnika.
WASHINGTON,16. veljače(Hina) - Predstavnički dom američkog Kongresa u petak bi trebao prihvatiti rezoluciju u kojoj izražava protivljenje odluci predsjednika Georgea W. Busha da u Irak pošalje dodatnih 21.500 vojnika.

Nakon cjelotjedne rasprave o tekstu rezolucije, u kojoj su naznačeni i daljni koraci koje većinski demokrati namjeravaju poduzeti protiv daljnjeg angažmana SAD u Iraku, očekuje se da će dokument podržati sva 233 demokratska kongresnika i 10 do 20 od 201 republikanca u domu.

Rezolucija je neobvezujuća za predsjednika Georgea W. Busha, koji kao vrhovni zapovjednik ima sve ovlasti za razmještanje oružanih snaga.

"Kongres ima pravo izraziti svoja stajališta", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel. Bush je proteklih dana poručio demokratima u Kongresu kako mu ne smeta neobvezujuće protivljenje slanju dodatnih snaga, ali se odlučno usprotivio mogućoj uskrati njihova financiranja.

Demokratsko vodstvo Kongresa zajamčilo je da ne namjerava ugrožavati američke vojnike na ratištu glasujući protiv izdvajanja proračunskih sredstava za rat, no ipak su pronašli način kako mogu doskočiti slanju najavljenih i budućih pojačanja - u zakon o financiranju snaga ili u zaseban zakon namjeravaju ugraditi ograničenja duljine njihovog boravka na ratištu i mogućnosti ponovnog angažiranja.

"Ovoj zemlji treba dramatična promjena smjera u Iraku i odgovornost ovoga Kongresa je da iznađe načina za tu promjenu", rekao je demokratski kongresnik John Murtha, predsjednik odbora koji za vojnu potrošnju.

Murtha, vijetnamski veteran kojem pripisuju promjenu smjera rasprave o ratu u Iraku u američkoj političkoj eliti i javnosti 2005/06., priprema zakonske odredbe koje će strogo ograničiti trajanje boravka postrojbi na borbenim zadaćama te uvesti razdoblje od godinu dana odmora između dva upućivanja u ratnu zonu, čime bi se učinilo praktično nemogućim da Bush ostvari planirani razmještaj od oko 160.000 američkih vojnika u Iraku.

Glavnina sadašnjih povećanja broja američkih snaga u Iraku, kao i u Afganistanu, ostvarena su uz produljenje boravka postrojbi koje su već na terenu, uz ranije upućivanje onih koje im predviđene kao smjena.

Murthin prijedlog također bi mogao blokirati financiranja eventualnih američkih operacija unutar Irana, čime se šalje signal Bushu da će trebati odobrenje Kongresa ako planira u rat s Iranom.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u četvrtak kako "vjeruje da Kongres mora jasno dati do znanja kako ne postoje prethodne ovlasti za predsjednika, bilo koje predsjednika, da ide na Iran".

Kazala je kako je Bush opetovano isticao da je za diplomatsko rješenje razlika s Iranom i da ga drži za riječ.

Predsjednik Bush i ministar obrane Robert Gates ovih su dana naglasili kako SAD ne planiraju ući u rat s Iranom, ali će zaštititi svoje vojnike u Iraku koji stradaju od napada pobunjenika naoružanih iranskim oružjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙