FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

State Department spreman za razgovore s Iranom i Sirijom na skupu u Bagdadu

WASHINGTON,9. ožujka (Hina) -
WASHINGTON,9. ožujka (Hina) -

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta izjavio je u četvrtak kako je SAD otvoren za bilateralne razgovore s Iranom ili Sirijom na konferenciji u Bagdadu ovoga vikenda, ako mu i jedna od tih zemlja pristupi kako bi raspravljala o stabilizaciji Iraka.

"Ako nam za stolom priđu Sirijci ili Iranci kako bi raspravljali o pitanjima vezanim uz Irak, koja su povezana s temama stabilnog, sigurnog, mirnog, demokratskog Iraka, mi se nećemo okrenuti i otići", rekao je novinarima koordinator State Departmenta za Irak, David Satterfield.

Konferencija u Bagdadu okupit će iračke susjede i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - SAD, Rusiju, Kinu, Francusku i Veliku Britaniju.

Satterfield, koji će, zajedno s bivšim američkim veleposlanikom u Bagdadu Zalmayom Khalizadom, predstavljati SAD na konferenciji, kazao je kako bi takvi razgovori dijelom mogli ovisiti i od držanja Teherana i Damaska.

Uključivanje Sirije i Irana u diplomatske napore za rješenje krize u Iraku ranije je preporučivala dvostranačka Studijska skupina za Irak, kao i demokratski zastupnici u Kongresu, no Busheva administracija do sada ih je rutinski odbijala.

U posljednje dva dana, prvo je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack signalizirao spremnost SAD-a za otvaranje dijaloga s Iranom na konferenciji u Bagdadu, a sada je to učinio i Satterfield, uključujući i ponudu za Siriju.

(Hina) xdh ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙