FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 18. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

BAGDAD - Dvojica policajaca i jedan civil ubijeni su u odvojenim nedjeljnim incidentima u Bagdadu, objavila je policija. Konvoj iračke policije u istočnome dijelu grada pogodila je bomba i poginula su dvojica policajaca, a petorica su ranjena, objavila je policija. U drugome incidentu jedan je civil poginuo, a drugi ozlijeđen u granatiranju jedne kuće u središtu grada. U Faludži, 65 kilometara zapadno od Bagdada pobunjenici su podmetnuli eksploziv u napušteni hotel i aktivirali ga u nedjelju ujutro. Prema policijskom priopćenju iračke su se snage koristile polovinom te zgrade kao svojom bazom.

BANGKOK - Trojica muslimanskih učenika su ubijena, a sedam ih je ranjeno u napadu pobunjenika na islamski internat na nemirnom jugu Tajlanda, izvijestila je u nedjelju policija. Pobunjenici su internat u pokrajini Songkhla napali kasno navečer u subotu. Napadači su bacili eksploziv na školsko igralište i otvorili vatru iz pušaka na spavaonice u kojima je bilo više od 70 učenika. U policiji vjeruju kako su napad izveli muslimanski pobunjenici s namjerom da lokalno stanovništvo uvjere da su vlasti, odnosno policija i vojska odgovorni za napad. Nakon napada stotine muslimana izašlo je na ulice prosvjedovati jer smatraju da napad nisu izveli muslimani.

HELSINKI - U Finskoj su u nedjelju ujutro počeli parlamentarni izbori na kojima će oko 4,3 milijuna glasača po 35. put od 1907. godine odlučiti o novom sazivu Eduskunta, finskog parlamenta. Za oko 200 zastupničkih mandata natječe se 2004 kandidata iz 18 stranaka. Prema zadnjim anketama, dosadašnji premijer Matti Vanhanen i njegova liberalna stranka desnog centra ima najviše izgleda ostati na vlasti. Otvoreno je pitanje koja će se vladajuća koalicija nakon izbora formirati. U dosadašnjoj su vladi, uz Vanhanenovu stranku desnog centra, sudjelovali kao druga najjača stranka socijaldemokrati i kao treća Švedska narodna stranka.

TOKIO - Američki izaslanik u pregovorima o nuklearnom programu Sjeverne Koreje mogao bi posjetiti tu komunističku zemlju povuče li ona do sredine travnja poteze dogovorene u veljači na pregovorima šest zemalja, objavila je u nedjelju japanska javna televizija NHK. NHK prenosi podatke iz američkih vladinih izvora i kaže da bi pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill već krajem travnja mogao posjetiti Sjevernu Koreju ispuni li službeni Pjongjang preuzete obveze. Pregovori šest zemalja urodili su 13. veljače važnim dogovorom kojim je Sjeverna Koreja dobila 60 dana da zatvori svoju nuklearnu elektranu Yongbyon i zauzvrat dobije humanitarnu pomoć i neka sigurnosna jamstva. Novi krug pregovora u kojima sudjeluju Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Kina i Rusija, počinje u ponedjeljak.

COLOMBO - Mornarica Šri Lanke potopila je uz istočnu obalu te zemlje brod za koji vjeruje da je prevozio oružje i streljivo za separatističke tamilske tigrove, priopćeno je u nedjelju. Patrolni brodovi uočili su u nedjelju rano ujutro sumnjivi brod blizu zaljeva Arugama, oko 322 km istočnog od glavnoga grada Colomba, rekao je jedan dužnosnik u nacionalnome medijskom centru, pod uvjetom da ostane anoniman. Prema njegovim riječima, brod nije izvjesio zastavu i kad mu se mornarica obratila radijskom vezom, dao je pogrešne podatke odbio izdati dopuštenje za pregled. Mornarica je ispalila hice upozorenja, a kad su s broda uzvratili vatru, brod je uništen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙