Oni su izveli jednu od prvih studija o dobrim stranama antioksidanata, prirodnih spojeva koji znatno smanjuju uništenje stanica što ih uzrokuju slobodni radikali - glavni 'uzročnici' bolesti i starenja. Ustanovili su da ih u soku grožđa, posebno crnog, jabuke i brusnica ima najviše.
Znanstvenici iz grupe Human Nutrition koji djeluju pri Sveučilištu u Glasgowu napravili su pokus s raznim vrstama sokova, nastojeći otkriti koliko antioksidanata i drugih korisnih sastojaka sadrže, te su ustanovili da svi voćni sokovi nisu nutricionistički jednako vrijedni.
Polifenoli su vrlo jaki antioksidanti koji omogućuju tijelu da se oslobodi slobodnih radikala. Vjeruje se da utječu na poboljšanje zdravlja i štite od kroničnih bolesti. Rezultati istraživanja pokazali su da crno grožđe sjevernoameričke sorte Vitis labrusca (Concord) sadrži najvišu koncentraciju polifenola te najvišu količinu antioksidanata, jednaku onoj što je sadrži vino Beaujolais.
"Kombinacija zdravih namirnica i redovito konzumiranje voćnih sokova, posebno soka od crnog grožđa, jabučnog soka i soka od brusnica će, bez većih prehrambenih izmjena, povećati unos fenolnih antioksidanata u organizam, za koje se vjeruje da igraju jednu od ključnih uloga u zaštiti od kroničnih bolesti", objasnio je prof. Alan Crozier, nutricionist i profesor biokemije.
Rezultati istraživanja objavit će se u stručnom časopisu "Journal of Agriculture and Food Chemistry".