FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene nove knjige Svjetske mreže Culturelink

ZAGREB, 16. ožujka 2007. (Hina) - Nove knjige "Culturelinka" u izdanju Instituta za međunarodne odnose, koje se bave problematikom kulturne raznolikosti, interkulturne komunikacije i razvoja kreativnih industrija, predstavljene su danas u Muzeju Mimara.
ZAGREB, 16. ožujka 2007. (Hina) - Nove knjige "Culturelinka" u izdanju Instituta za međunarodne odnose, koje se bave problematikom kulturne raznolikosti, interkulturne komunikacije i razvoja kreativnih industrija, predstavljene su danas u Muzeju Mimara.

Predstavljene knjige objavljene su na engleskom jeziku - "UNESCO's Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions: Making It Work", koju su uredili Nina Obuljen i Joost Smiers, "Dynamics of Communication: New Ways and New Actors" urednice Biserke Cvjetičanin i "The Creative City: Crossing Visions and New Realities in the Region" urednice Nade Švob-Đokić.

Trima knjigama zajednička je težnja za ravnomjernijom međunarodnom kulturnom razmjenom i suradnjom, jer veliki dio zemalja u toj razmjeni sudjeluje sa samo jedan posto, istaknula je Biserka Cvjetičanin, urednica biblioteke Culturelink Joint Publications Series, u kojoj su knjige objavljene.

Podsjetila je da za dva dana na snagu stupa UNESCO-va Konvencija o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja, a Hrvatska je prva europska zemlja koja ju je prihvatila.

Kao prednost knjige koja govori o toj konvenciji, recenzent Žarko Paić je izdvojio što ona donosi precizno terminologijsko i konceptualno određenje kulturne raznolikosti.

Jedna od urednica Nina Obuljen istaknula je da je to prva knjiga u svijetu koja je u kratkom vremenu od usvajanja Konvencije objedinila promišljanja autora sa skoro svih kontinenata.

Predstavljajući knjigu o dinamici komunikacije, koja sadrži 50 priloga svjetskih stručnjaka s Druge svjetske konferencije Culturelinka iz 2005. recenzent Rade Kalanj rekao je da ona iz različitih analitičkih kuteva i društvenih okolnosti problematizira kulturu kao ključnu dimenziju razvoja.

U svim prilozima vidi se da je globalizacija i kozmopolitizacija osnovna norma kojoj se svi žele približiti, no u tom procesu ostaje problem središta moći, napomenuo je Kalanj.

Knjigu "Kreativni grad: križanje vizija i novih stvarnosti u regiji", s prilozima sa seminara o kulturnoj tranziciji u jugoistočnoj Europi održanog u svibnju prošle godine u Dubrovniku predstavio je Ognjen Čaldarović.

Po njegovim riječima, grad se shvaća kao mjesto za poticaj za eksperimentiranje kulturnim inovacijama, a knjiga, u skladu s idejom "misli lokalno, djeluj globalno" ističe važnost lokalnog konteksta.

François de Bernard, predsjednik Globalnog instituta u Parizu, tom je prigodom održao izlaganje o promjenama u kulturi izazvanima globalizacijskim procesima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙