FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ključni odbor američkog Kongresa podržao zakon o povlačenju iz Iraka

WASHINGTON,15. ožujka 2005.(Hina) - Nacrt zakona o dodatnim sredstvima za ratove u Iraku i Afganistanu u ovoj godini, koji financiranje uvjetuje povlačenjem američkih borbenih postrojbi iz Iraka do 1. rujna 2008., u četvrtak je odobrio ključni Odbor za doznačivanje (sredstava), Predstavničkog doma Kongresa.
WASHINGTON,15. ožujka 2005.(Hina) - Nacrt zakona o dodatnim sredstvima za ratove u Iraku i Afganistanu u ovoj godini, koji financiranje uvjetuje povlačenjem američkih borbenih postrojbi iz Iraka do 1. rujna 2008., u četvrtak je odobrio ključni Odbor za doznačivanje (sredstava), Predstavničkog doma Kongresa.

Odbor je s 36 demokratskih glasova za i 28 republikanskih protiv, prihvatio nacrt zakona o hitnom izdvajanju 124,1 milijarde dolara, uključujući oko 100 milijardi za nastavak ratova u Iraku i Afganistanu.

Zakon, koji bi se već idućeg tjedna mogao naći na raspravi pred punim sazivom Predstavničkog doma, postavlja uvjete za opremanje i upućivanje postrojbi na ratište, priječi produljivanja njihovog boravka i traži da između dva odlaska na ratište najmanje godinu dana provedu u SAD-u.

Za 1. rujna 2008. predviđa okončanje američkog borbenog angažmana u Iraku uz prelazak na primarno savjetničku ulogu i obuku iračke vojske.

To je prvi puta je jedan kongresni odbor izglasao neko vremensko ograničenje za četvorogodišnji rat u Iraku.

Za očekivati je da demokratska većina u Predstavničkom domu izglasa zakon, no on ima slabe izglede da dobije podršku 60 od 100 članova Senata, koliko mu je potrebno za prolaz. Demokrati u Senatu imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 zastupnika.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow danas je najavio da će predsjednik George W. Bush staviti veto na taj zakon, u slučaju da ipak bude izglasan u Senatu.

"Ako taj zakon dođe do predsjednika, on će staviti veto", rekao je Snow na briefingu za novinare, naglasivši kako bi "određivanja umjetnog datuma za prekid američkog angažmana u Iraku, značilo 'izvući tepih pod nogama Iračana'".

On je dodao kako se predsjednik Bush danas u Bijeloj kući sastao s iračkim potpredsjednikom Adilom Abd Al-Mahdijem. Irački dužnosnik je izjavio kako se novi "sigurnosni plan ostvaruje bolje nego što se očekivalo" te kako se poduzimaju mjere na procesu političke pomirbe. Naveo je primjer zakona o podjeli prihoda od nafte koji je vlada prihvatila i zakona o amnestiranju bivših pripadnika vladajuće stranke Baas, koji je u pripremi.

Al Mahdi je prilikom susreta s Bushom izrazio "zahvalnost svim Amerikancima, SAD-u, predsjedniku, Kongresu, administraciji za sve žrtve, napore, pomoć koju daju Iraku", prema transkriptu iz Bijele kuće.

Nasuprot optimizmu koji širi Bijela kuća, The New York Times u četvrtak piše kako "Busheva administracija, koja je prije šest mjeseci postavila niz političkih ciljeva u Iraku koje je iračka vlada trebala ispuniti do ovoga mjeseca, sada prešutno priznaje kako će trebati znatno više vremena da se oni ostvare.

U razgovorima vođenim ovoga tjedna dužnosnici administracije su rekli da vojno jačanje namijenjeno stabiliziranju Bagdada i stvaranju uvjeta za ostvaren je tih ciljeva neće biti dovršeno do kraja lipnja, te kako postavljeni ciljevi neće biti ispunjeni do kraja godine, ističe NTY.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙