FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijatelji životinja prosvjedavali pred Kanadskim veleposlanstvom zbog pokolja tuljana

ZAGREB, 15. ožujka 2007. (Hina) - Udruga za zaštitu životinja "Prijatelji životinja" danas je mirno prosvjedovala pred Kanadskim veleposlanstvomu Zagrebu zbog pokolja tuljana u toj zemlji, a veleposlaniku Thomasu Marruau manekenka Fani Stipković predala je prosvjednu notu s apelom za obustavom lova na tuljane.
ZAGREB, 15. ožujka 2007. (Hina) - Udruga za zaštitu životinja "Prijatelji životinja" danas je mirno prosvjedovala pred Kanadskim veleposlanstvomu Zagrebu zbog pokolja tuljana u toj zemlji, a veleposlaniku Thomasu Marruau manekenka Fani Stipković predala je prosvjednu notu s apelom za obustavom lova na tuljane.

Aktivisti te udruge nosili su transparente na kojima pozivaju da se zaustavi pokolj tuljana, a prikazali su i dokumentarni film o tome "Biti svjedokom: Kanadski lov na tuljane 2005." organizacije The Humane Society of the United States. Film je prošle godine osvojio nagradu Panda u kategoriji kampanja na međunarodnom filmskom festivalu Wildscreen o životinjskom svijetu i okolišu u Ujedinjenom Kraljevstvu,

Predsjednik Udruge Luka Oman rekao je da se na današnji dan više od 30 gradova diljem svijeta održava prosvjed protiv pokolja tuljana kako bi se on prekinuo.

Velik je i politički i pritisak građana širom svijeta na kanadske vlasti da spriječi stravičan pokolj tuljana svake godine, pa tako i ove u kojoj će 300 tisuća tuljana biti ubijeno i masakrirano, upozorio je. Ubijaju ih razbijanjem lubanje te polako ugibaju pokušavajući pobjeći od lovaca koji im živima deru krzna i bacaju ih na hrpu. "Mladunčad ubijaju u dobi do dva tjedna zbog profita i navodne štete koju čine ribolovu i ribarima, jer je tuljana nekad bilo pet puta više, a ribe i do 20, pa to ne stoji. Problem je u čovjekovu prekomjernu ribolovu i lovu na tuljane te treba razmišljati o promjeni politike, jer je neodrživa, budući da životinjskom svijetu prijeti i globalno zatopljenje", naglasio je Oman.

Hrvatska je zabranila ulov tuljanova krzna i kao udruga pohvaljujemo potez Ministarstva kulture koje je pokazalo da se može reći ne nasilju, a i mnoge druge države su na tom tragu, istaknuo je Oman. Napomenuo je da je Belgija za sada jedina država članica Europske unije koja je potpuno zabranila uvoz svih proizvoda od tuljana, a Njemačka, neovisno o politici EU-a, također najozbiljnije razmatra donošenje takve odluke.

Fani Stipković je rekla da su predali prosvjednu notu kanadskom veleposlaniku Thomasu Marruau koji će ju proslijediti kanadskoj vladi. Složio se da je ubijanje tuljana okrutno, ali da je lov na tuljane nekima u Kanadi jedini način preživljavanja te da se zadnjih godina radi na tome kako bi lov bio humaniji.

Predstavnica Kanadskog veleposlanstva podijelila je aktivistima letke u kojima se, među ostalim, navodi da kanadska vlada ne dopušta ubijanje tuljana s bijelim krznom, niječe da se tuljani nehumano ubijaju i živi oderu, da se to čini radi oporavka ribljeg fonda, da je lov nekontroliran i da ga subvencionira organizacija kanadskih ribara te da se većina Kanađana protivi lovu na tuljane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙