FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zaštite okoliša: 31. ožujka rok za dostavu podataka o terminalima i benzinskim postajama

ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da je 31. ožujka rok za dostavu podataka o terminalima i benzinskim postajama Agenciji za zaštitu okoliša.
ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da je 31. ožujka rok za dostavu podataka o terminalima i benzinskim postajama Agenciji za zaštitu okoliša.

Vlada je u prosinca 2006. donijela Uredbu o tehničkim standardima zaštite okoliša od emisija hlapivih organskih spojeva koje nastaju skladištenjem i distribucijom benzina. Uredbu je izradilo to Ministarstvo, a propisuje i obvezu vođenja zapisnika o vrsti i broju terminala i benzinskih postaja, koji će voditi Agencija za zaštitu okoliša.

Podatci o sadašnjim terminalima i benzinskim postajama moraju se dostaviti Agenciji do 31. ožujka 2007., navodi Ministarstvo, a podatci o novim terminalima i benzinskim postajama nakon dobivanja uporabne dozvole. Plan usklađivanja sadašnjih terminala i benzinskih postaja s tehničkim standardima zaštite okoliša po Uredbi mora se dostaviti Ministarstvu do 30. rujna 2007.

Uredba o tehničkim standardima zaštite okoliša od emisija hlapivih organskih spojeva koje nastaju skladištenjem i distribucijom benzina propisuje tehničke standarde zaštite okoliša za uređaje za skladištenje i pretakanje benzina na terminalima i benzinskim postajama te pokretne spremnike u kojima se prevozi benzin od jednog terminala do drugog ili od terminala do benzinske postaje te rokovi za njihovo ispunjenje.

Ministarstvo navodi da će se ispunjenjem tehničkih standarda smanjiti onečišćenje zraka hlapivim organskim spojevima te gubitak benzina na terminalima, benzinskim postajama i pokretnim spremnicima. Provedbu propisanih mjera nadziru inspektori zaštite okoliša, a novčane kazne propisane su Zakonom o zaštiti okoliša iz 1994. dok ne stupi na snagu novi zakon koji Ministarstvo upravo izrađuje i koji će u Vladinu proceduru uputiti do kraja ožujka.

Tom se Uredbom usklađuje hrvatsko zakonodavstvo o zaštiti okoliša odnosno zraka s direktivom 94/63EC Europskog vijeća i Parlamenta od 20. prosinca 1994. o kontroli emisija hlapivih organskih spojeva (VOC) koje nastaju skladištenjem i distribucijom benzina od terminala do benzinskih postaja, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙