FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 7. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT - Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u Splitu, odgovarajući na novinarski upit da komentira situaciju u kojoj se našao general Mladen Markač zbog isključenja njegova odvjetnika Miroslava Šeparovića iz postupka pred Haaškim sudom, izjavio da su odvjetnici to trebali predvidjeti kako general Markač ne bi imao komplikacije tijekom suđenja. Na upit slaže li se s tezom da je međunarodna zajednica Srbiji učinila niz ustupaka zbog Kosova, što potvrđuje i presuda Međunarodnog suda pravde, te najavljena mogućnost da već iduće godine postane kandidat za članstvo u EU, predsjednik je odgovorio da će "Srbija malo teže postati kandidat za EU, ali je presuda mnoge iznenadila, posebno one koji se još sjećaju rata i žrtava koje smo i mi i BiH kao žrtve brutalne agresije imali". Predsjednik je opovrgnuo najave da će Vis biti glavna NATO-ova baza.

SPLIT - Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio je danas Splitsku banku, koja je od prošle godine u vlasništvu francuske grupe Societe Generale, gdje su ga članovi Uprave na čelu s Pierreom Boursotom upoznali s dosadašnjim rezultatima poslovanja i planovima razvoja. Predsjednik, koji je danas u Splitu otvorio 12. sajam Gast, prije zatvorenog sastanka rekao je da je razlog njegova posjeta Splitskoj banci njezina najava velikog kreditiranja hrvatske proizvodnje i izvoza zbog čega se sam želio uvjeriti u takve mogućnosti. Istaknuo je da je Hrvatska odvijek imala prijateljske odnose s Francuskom te je integracija gospodarskih subjekata iz te zemlje u hrvatsko gospodarstvo dobrodošla.

RIJEKA - Predsjednici HSS-a, HSLS-a i PGS-a , Josip Friščić, Đurđa Adlešić i Nikola Ivaniš danas su u Rijeci potpisali Sporazum o suradnji i zajedničkom izlasku na predstojeće izbore. Na konferenciji za novinstvo Đurđa Adlešić je rekla da priključenje PGS-a, kao regionalne stranke, već dogovorenoj suradnji HSS-a i HSLS-a potvrđuje opredjeljenost ovih stranaka za ravnomjeran razvoj zemlje i financijsku decentralizaciju. Adlešić je navela da u toj koaliciji stranke neće biti u službi niti jednog lidera. Josip Friščić ustvrdio je da je glavno pitanje kako pokrenuti ravnomjeran razvoj zemlje, istaknuvši da je centralističko upravljanje pokazalo do sada sve negativnosti. Predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš ocijenio je da je ovaj sporazum "mali, ali jasan doprinos zaustavljanju metropolizacije Hrvatske".

BJELOVAR - HSS i HSLS na današnjoj konferenciji za novinare u Bjelovaru predstavili su hrvatskoj javnosti zajednički program za selo, poljoprivredu i hranu "Preporod hrvatskog sela". Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je da se programom želi osigurati opstanak 100 tisuća obiteljskih gospodarstava, dok prema sadašnjoj agrarnoj politici poticanja farmerstva može opstati samo 3 tisuće gospodarstava. Istaknuo je da se mora osigurati zemljište obiteljskim gospodarstvima, s čime su se nedavno složili i predstavnici Vlade. O programu "Preporod hrvatskog sela" govorili su Damir Kovačić iz HSS-a i Miljenko Ernoić iz HSLS-a koji su istaknuli da je u njemu ključna zemljišna politika kojom bi se obiteljskim gospodarstvima omogućilo okrupnjavanje posjeda, te nova raspodjela poticaja.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas da će do kraja godine biti riješen problem financiranja organizacija civilnog društva koje pružaju izravnu zaštitu žrtvama nasilja u obitelji. Kosor je na okruglom stolu posvećenom toj temi rekla da će predložiti model po kojem će financiranje tih organizacija biti podijeljeno između Vlade, županija i gradova ili općina. Koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle podržala je takav prijedlog modela financiranja ocjenivši da bi se njime mogao riješiti taj problem.

ZAGREB - Udruga Bedem ljubavi zatražila je od Međunarodne helsinške federacije za ljudska prava (IHF) smjenu predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarka Puhovskog zbog njegove izjave da su majke početkom rata, vadeći svoje sinove iz JNA i šaljući ih u Hrvatsku vojsku, radile protiv mira. Udruga, koja je zbog iste izjave Puhovskog sudski tužila zbog kaznenog djela uvrede, od Međunarodne helsinške federacije za ljudska prava traži nadzor nad njegovim radom i pokretanje postupka njegove smjene. Puhovski, pak, tvrdi da Međunarodne helsinške federacije za ljudska prava po statutu nema ovlasti uplitati se u rad i organizaciju nacionalnih odbora ljudska prava.

ZAGREB - Sindikati zaštitu materinstva ne tretiraju kao političko pitanje, već kao individualne slučajeve, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), na temelju istraživanja provedenog među 13 sindikata udruženih u tu sindikalnu središnjicu. Kolektivni ugovori ne uvode nikakva dodatna prava s područja zaštite materinstva jer sindikatima to očito nije važno, ustvrdila je potpredsjednica Ženske sekcije SSSH-a Jasna Petrović. U Hrvatskoj danas pri zapošljavanju čak 82 posto ljudi dobiva ugovor o radu na određeno vrijeme, a 90 posto njih su žene, rekla je Petrović, a ako zaposlenice na određeno vrijeme ostanu trudne ugovor im se ne produžava.

ZAGREB - Udruga Jedino Hrvatska osudila je danas neslužbene najave povlačenja hrvatske tužbe protiv bivše SRJ za genocid, ocijenivši da bi odustajanje od tužbe značilo krivotvorenje povijesti i korak Hrvatske ka novoj balkanskoj državnoj tvorevini. Predsjednik Udruge Milovan Šibl je na konferenciji za novinare rekao da bi Hrvatska, odustane li od tužbe, pristala na politiku izjednačavanja krivnje i popustljivosti prema "politici stvaranja Treće Jugoslavije na Balkanu".

ZAGREB - Protiv bivše ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo danas je zatražilo istragu zbog sumnje da po njezinom nalogu četiri godine nisu plaćeni porezi i doprinosi, čime je državni proračun navodno oštećen za oko 2,7 milijuna kuna. Tužiteljstvo 72-godišnju Brajšu sumnjiči da je odgovorna jer od početka 2001. do kraja 2004. kao ravnateljica Caritasa nije ustrojila i vodila poslovne knjige radi obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak, te doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i za zapošljavanje. Tereti ju se i da je djelatnicima računovodstva davala naloge da se prijave i plaćanja poreza i doprinosa ne izvrše u cijelosti. Brajšin odvjetnik Silvije Degen nije bio dostupan za komentar.

ZAGREB - Književnica Višnja Stahuljak i likovni umjetnici Dražen Jerabek i Tomislav Zlatić dobitnici su Nagrade "Grigor Vitez" za 2006., koja ove godine slavi 40. obljetnicu osnutka, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Saveza društava Naša djeca Hrvatske, utemeljitelja nagrade. Višnja Stahuljak nagrađena je za knjigu "Bijeli zec i drugi igrokazi" (Školska knjiga), Dražen Jerabek za ilustracije u slikovnici "Gorski duh" Želimira Hercigonje (Naklada Haid), a Tomislav Zlatić za ilustracije u knjizi "Esperel - grad malih čuda" Sanje Lovrenčić (Školska knjiga). Uz nagrade je dodijeljena i Pohvala zagrebačkom izdavaču "Mozaik knjiga", za nove biblioteke "Sanja Pilić za mlade" i "Miro Gavran za mlade", kojima je urednik Zoran Maljković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙