FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat o stanju u metalskoj industriji Zadarske županije

ZADAR, 7. ožujka 2007. (Hina) - Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) danas su u Zadru na konferenciji za novinare govorili o stanju u metalskoj industriji na području Zadarske županije.
ZADAR, 7. ožujka 2007. (Hina) - Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) danas su u Zadru na konferenciji za novinare govorili o stanju u metalskoj industriji na području Zadarske županije.

Dopredsjednik SMH Vedran Dragičević rekao je da je prosječna plaća u metalskoj industriji Zadarske županije na razini prosječne plaće u RH, ali u tu su plaću uračunati i prekovremeni sati.

Radnici prosječno zarađuju 4500 kuna, no s 40 sati prekovremenog rada, što znači da rade u stvarnosti za plaću manju od prosjeka, istaknuo je Dragičević.

Dodao je da su zbog toga započeli pregovore o povećanju plaće u SAS-u Strojogradnji te u Nauta Lamjani. Želimo podignuti plaće na 4700 kuna za normalno radno vrijeme, istaknuo je Dragičević.

Po njegovim riječima, postoje i drugi neriješeni problemi, primjerice "moda premještanja metalskih tvornica izvan grada da bi se zemljište prenamijenilo za gradnju stanova i kuća".

Suprotstavljamo se premještanju dok se ne izgrade nove tvornice i dok radnici ne uđu u novu tvornicu, kaže Dragičević. Dok se to ne riješi, mi iz tih tvornica nećemo izaći, naglasio je Dragičević i najavio nastavak razgovora i dogovora s poslodavcima.

U nastavku je pravni savjetnik SSSH u Zadru Vedran Uranija, govoreći o slučaju Bagata, podsjetio da 365 bivših radnika potražuje još 20 milijuna kuna. Taj se problem mora odmah riješiti s obzirom na postojeće sudske odluke u korist radnika, a ohrabrujuće je što su, rekao je, ministri Kalmeta, Šuker i Lovrin za idući tjedan sazvali sastanak na kojemu ćemo, rekao je Uranija, vjerojatno napokon pronaći rješenje.

Uranija je istaknuo i problem premještanja tvornice dizalica 'Crane Power' s otoka Ugljana u Sloveniju. Poduzeli smo akciju da se 20 radnika te tvrtke, koji su mimo svoje volje premješteni u Sloveniju, vrati natrag u RH zajedno s tehnologijom i strojevima. Po Uranijinu mišljenju, nije bilo nikakva razloga za premještaj tvrtke koja je poslovala iznimno pozitivno s 22 milijuna eura godišnjeg prometa. Uranija je rekao da je o tome već izvijestio Vladu, te da će još izvijestiti i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙