FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS protiv poskupljenja komunalnog doprinosa u Zagrebu

ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) osudili su danas odluku zagrebačkog Gradskog poglavarstva o poskupljenju komunalnog doprinosa za 26,6 posto.
ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) osudili su danas odluku zagrebačkog Gradskog poglavarstva o poskupljenju komunalnog doprinosa za 26,6 posto.

NHS traži hitno sazivanje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba na kojoj bi se raspravilo najavljeno poskupljenje.

Od osnivanja Gradskog holdinga Zagrepčanima se neprekidno na leđa trpaju nova povećanja cijena, ističe NHS u priopćenju.

Još se potpisi na odlukama o povećanju cijena komunalija nisu ni "ohladili", a već se najavljuju novi nameti, koji će povećati ionako pretjerane cijene stambenih kvadrata.

Trenutno prosječna cijena četvornog metra stana u Zagrebu iznosi 2.097 eura, a kuće 1.741 eura, dok je prosječna zagrebačka neto plaća 5.450 kuna, ističe NHS. Istovremeno, prosječna zagrebačka potrošačka košarica iznosi 5.891 kunu.

Veliki broj građana, posebno mladih ljudi, nema vlastiti krov nad glavom, a nakon najavljenog povećanja cijena komunalnog doprinosa vlastiti stan ili kuća postati će im još nedostupniji.

Gradska uprava nametanjem sve skupljeg života u Zagrebu, jednostavno tjera ljude iz grada, koji će postati grad bogate elite, upozorava NHS.

Gradsko poglavarstvo jučer je prihvatilo prijedlog o povećanju komunalnog doprinosa u prosjeku za 26,6 posto, no dio građana bit će djelomično oslobođen plaćanja komunalnog doprinosa od 50 posto.

Poskupljenje komunalnog doprinosa obrazloženo je time što Zagreb više ne može financijski pokriti narasle potrebe za uređenjem i izgradnjom komunalne infrastrukture, posebno u rubnim dijelovima grada.

Grad će biti podijeljen na četiri zone, ovisno o pogodnosti položaja i stupnju komunalne opremljenosti, tako da će u 1. zoni komunalni doprinos iznositi 180 kuna po prostornom metru, u 2. zoni 150 kuna, u 3. zoni 110 kuna, a u 4. zoni 70 kuna.

No, komunalni doprinos bit će 50 posto manji za obitelji čiji je mjesečni prihod po članu domaćinstva za pola manji od hrvatskog prosjeka, dok će vlasnici objekata koji ih žele legalizirati, a primaju socijalnu pomoć, biti potpuno oslobođeni plaćanja doprinosa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙