FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko-stožer: ugljični dioksid preusmjeren u dimnjak

KARLOVAC, 2. ožujka 2007. (Hina) - Izvidima je nedvojbeno potvrđeno da je iz Karlovačke pivovare ugljični dioksid odlazio u kanalizaciju, a vatrogasci su po naputku Zavoda za toksikologiju postavili zapreku, tako da sad odlazi u dimnjak, rečeno je na večerašnjoj konferenciji za novinare Eko-stožera Karlovačke županije.
KARLOVAC, 2. ožujka 2007. (Hina) - Izvidima je nedvojbeno potvrđeno da je iz Karlovačke pivovare ugljični dioksid odlazio u kanalizaciju, a vatrogasci su po naputku Zavoda za toksikologiju postavili zapreku, tako da sad odlazi u dimnjak, rečeno je na večerašnjoj konferenciji za novinare Eko-stožera Karlovačke županije.

Dosadašnjim izvidima potvrđena je sumnja da je ugljični dioksid iz pogona Karlovačke pivovare odlazio u kanalizaciju sve do otvora kod potoka izvan Pivovare, potvrdili su popodne Državno odvejtništvo RH te, u odvojenim izjavama za novinare, sutkinja karlovačkog Županijskog suda Jasminka Jerinić-Mušnjak i karlovački župan kao voditelj županijskog Eko-stožera.

Župan Horvat rekao je na konferenciji za novinare održanoj u njegovu uredu da je Javna vatrogasna postrojba po naputku Hrvatskog zavoda za toksikologiju postavili zapreku, pa sada ugljični dioksid više ne može odlaziti u kanal, nego u dimnjak. Dodao je da se građani više ne moraju bojati da će se ponoviti slučaj od prošlog petka kad je u šetnji kod potoka Zdravko Martinović zapao u duboku komu.

Već sutra će na mjestu njegova stradanja biti postavljena mjerna stanica za praćenje kakvoće zraka, ali i mjerni uređaj za ugljični dioksid u samoj Karlovačkoj pivovari.

Na novinarski upit zna li se koliko je dugo istjecao ugljični dioksid, zamjenik voditelja Eko-stožera Marinko Maradin rekao je da se prije dva-tri mjeseca u Pivovari dogodio kvar na postrojenju za ugljični dioksid te kako je moguće da je toliko i istjecao ugljični dioksid, što tek treba utvrditi.

Ugljični dioksid u Pivovari nastaje u postupku vrenja u redovitoj proizvodnji.

Član Eko-stožera Boško Milanković je kao liječnik i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo objasnio da zatajenje vitalnih organa Zdravka Martinovića, kao i obdukcijski nalaz njegova psa, odgovara posljedicama trovanja ugljičnim dioksidom.

Budući da ugljični dioksid nema boju, okus i miris, Martinović nije pobjegao od izvora trovanja, rekao je.

Član Eko-stožera Josip Zaborski opisao je detaljno, kako je rekao, "vrlo brzu i dobru reakciju tima Hitne medicinske pomoći u prošli petak", ali je, na inzistiranje novinara, dodao da je "propust tima HMP-a što o događaju nije isti dan izvijestio policiju".

Župan Horvat je odlučno odbacio svaku mogućnost da bi Eko-stožer bio pristran zbog bilo kakvih odnosa s Pivovarom ili njezinih povremenih donacija karlovačkoj bolnici, gradu Karlovcu ili športskoj zajednici. Eko-stožer korektno obavlja svoj posao, rekao je Horvat.

Državno odvjetništvo RH u svom današnjem priopćenju najavilo je da će Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražiti provedbu istražnih radnji radi utvrđivanja odgovornosti za slučaj Martinović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙