FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Igrajmo se radosti" Ljubice Kolarić-Dumić

ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Knjiga poezije za djecu "Igrajmo se radosti" Ljubice Kolarić-Dumić predstavljena je danas u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) gdje je bilo riječi i o djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" iz Subotice koja je izdavač te pjesničke zbirke.
ZAGREB, 2. ožujka 2007. (Hina) - Knjiga poezije za djecu "Igrajmo se radosti" Ljubice Kolarić-Dumić predstavljena je danas u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) gdje je bilo riječi i o djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" iz Subotice koja je izdavač te pjesničke zbirke.

Riječ je o 12. djelo iz pera Ljubice Kolarić-Dumić prognanice iz Srijema koja sada živi i radi u Rijeci.

Susret s autoricom organizirali su zajednički subotička "Hrvatska riječ" i Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata - Zagreb čiji je predsjednik Mato Jurić izrazio zadovoljstvo što su i u Subotici prepoznali kvalitetu poezije Ljubice Kolarić-Dumić, rođene u srijemskim Kukujevcima .

Na vrstnost njezine poezije ukazali su i recenzent Đuro Vidmarović i Katica Ćorkalo, koja je bila autoričina profesorica u vinkovačkoj gimnaziji.

Vidmarović tako smatra da je izniman talent Ljubica Kolarić-Dumić iskazala pišući poeziju za djecu što je, rekao je, težak i zahtjevan posao.

Posebice je istaknuo njezinu dječju sakralnu poeziju ocijenivši da ona ima estetsku relevantnost. Podsjetio je da je taj vid dječje poezije bio potpuno marginaliziran tijekom komunističkoga razdoblja te da je inače riječ o skliskom terenu s kojega se lako ode u pučku pobožnost.

Katica Ćorkalo rekla je pak da je autoričina poeziju ima jednostavnu lirsku frazu na tragu starije hrvatske lirike kojom su djeca i danas oduševljena. Za voditeljicu predstavljanja Vesnu Kukavicu potvrda suvremenosti pjesnikinjina izričaja bio je i današnji nastup učenika zagrebačke Međunarodne škole (American international school of Zagreb) koji su izveli i otpjevali nekoliko pjesma Ljubice Kolarić-Dumić.

Subotička "Hrvatska riječ" osnovana je tek prije nešto više od godinu i pol dana, a već se može podičiti s 15 objavljenih naslova i još tri koja su u pripremi, rekao je ravnatelj Zvonimir Perušić.

Istaknuo je da je "Hrvatska riječ" osnovana s ciljem promicanja književnosti mlađih autora na hrvatskome jeziku u Srbiji jer je do njezina pojavljivanja to bilo moguće samo kada je riječ o već afirmiranim književnicima.

Po Perušićevim riječima, Hrvati u Srbiji ne smatraju se dijasporom već sastavnim dijelom hrvatskoga bića s kojim se žele što bolje povezati. Ali upozorio je, mi Hrvati iz Srbije nemamo nikakav politički utjecaj u zemlji u kojoj živimo jer se ne provodi sporazum o izravnoj zastupljenosti Hrvata u srbijanskome parlamentu što je pak zajamčeno sporazumom o manjinama koji su potpisale Hrvatska i Srbija.

S nakladničkom djelatnošću "Hrvatske riječi" nazočne je upoznao urednik Milovan Miković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙