FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji podnio ostavku

SUBOTICA, 10. veljače 2007. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Pekanović podnio na subotnjoj sjednici tog krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji ostavku na dužnost.
SUBOTICA, 10. veljače 2007. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Pekanović podnio na subotnjoj sjednici tog krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji ostavku na dužnost.

Odluku o povlačenju s dužnosti prvog čovjeka HNV-a on je priopćio uoči rasprave o smjeni koju je tražila skupina vijećnika nezadovoljna načinom na koji je Pekanović zastupao interese hrvatske zajednice, kao i načinom trošenja novca HNV-a.

Novi predsjednik HNV-a, koji bi trebao biti treći od formiranja krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji 2002. godine, trebao bi biti izabran na sljedećoj sjednici Vijeća.

Predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić izjavila je da rad vodstva hrvatske manjine u Srbiji ostavkom predsjednika nije blokiran i da očekuje da će za tu dužnost sljedećeg tjedna biti izabran netko poduzetan.

Ovom događaju, na sjednici HNV-a prethodila je rasprava o izvješće Nadzornog odbora u kome je konstatirano netransparentno i nenamjensko trošenje novca hrvatske manjine, za što su optuženi sada već bivši predsjednik Pekanović i nedavno smijenjeni članovi Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk i Zvonimir Perušić.

Bivši dužnosnici zanijekali su utemeljenost takvih optužbi ali je većina vijećnika usvojila zaključke Nadzornog odbora, a razmatrana je i mogućnost pozivanja pravosudnih tijela da ispitaju poslovanje bivših čelnika HNV-a.

Vijećnici HNV-a su na današnjoj sjednici dali suglasnost prijedlogu da se novinarka Jasminka Dulić imenuje za novu urednicu jedinog hrvatskog informativnog tjednika u Srbiji "Hrvatska riječ".

"Vjerujemo da će ovo pridonijeti promjeni uređivačke politike tjednika, koji je u posljednje dvije godine bio izvorom brojnih, ne samo nesporazuma već i sukoba unutar zajednice", naveo je u povodu ovoga rješenja jedan od osnivača i član IO HNV-a zadužen za informiranje Mato Groznica.

Hrvatsko nacionalno vijeće je krovno tijelo hrvatske manjine u Srbiji i zastupa njihove interese u području službene uporabe hrvatskog jezika, obrazovanja, informiranja i kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙