FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poglavarstvo predložilo povećanje komunalnog doprinosa

ZAGREB, 1. ožujka 2007. (Hina) - Članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva prihvatili su danas novi prijedlog Odluke o komunalnom doprinosu po kojemu će se taj doprinos povećati u prosjeku za 26,6 posto, u odnosu na 2006., ali će se, korištenjem novih odredbi, moći ostvariti i djelomično oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa od 50 posto.
ZAGREB, 1. ožujka 2007. (Hina) - Članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva prihvatili su danas novi prijedlog Odluke o komunalnom doprinosu po kojemu će se taj doprinos povećati u prosjeku za 26,6 posto, u odnosu na 2006., ali će se, korištenjem novih odredbi, moći ostvariti i djelomično oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa od 50 posto.

Taj će prijedlog biti upućen na utvrđivanje na sjednicu Gradske skupštine.

"Po dosadašnjoj odluci iz 1998., Zagreb više nije u mogućnosti financijski pokriti narasle potrebe za uređenjem i izgradnjom komunalne infrastrukture, posebno u rubnim dijelovima grada", objasnio je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić na konferenciji za novinare.

Pritom je naveo primjer Sesvetskog Kraljevca gdje je Grad od komunalnog doprinosa dobio šest milijuna kuna, a u komunalnu infrastrukturu trebao je uložiti 29 milijuna.

Grad Zagreb će, po novom, biti podijeljen na četiri zone umjesto na sedam, ovisno o pogodnosti položaja i o stupnju komunalne opremljenosti, s tim da će u 1. zoni komunalni doprinos ukupno iznositi 180 kuna po prostornom metru, u 2. zoni 150 kuna, u 3. zoni 110 kuna i u 4. zoni 70 kuna po prostornom metru građevine.

"U 1. zoni komunalni doprinos bit će isti u Zagrebu kao u Rijeci i u Splitu, a u 2.,3.i 4. zoni i niži", rekao je zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić i dodao da namjera odluke nije poskupljenje već drugačije uređenje zona i oblika naplate.

Ocijenivši da nova odluka potiče gospodarski razvoj, ali je socijalno osjetljiva, naveo je da će, primjerice, komunalni doprinos biti manji 50 posto za obitelji čiji je mjesečni prihod po članu domaćinstva pola manji od hrvatskog prosjeka, dok će vlasnici objekata koji ih žele legalizirati, a primaju socijalnu pomoć, biti potpuno oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa.

Međutim, po novoj odluci, investitori više neće biti potpuno oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa na izgradnju garaža, već će plaćati 50 posto, a ako ih sami ne osiguraju morat će platiti 85.000 kuna u 1. zoni, a 20.000 kuna u 4. zoni za gradnju javnih garaža.

Grad Zagreb, odlučeno je, raspisat će javni natječaj za prikupljanje ponuda za obavljanje odvjetničkih usluga na kojeg će se, osam dana od objave oglasa, moći javiti odvjetnici, odvjetnički uredi i odvjetnička društva. Prednost će imati oni sa sjedištem u Zagrebu, koji mogu preuzeti veći broj predmeta, imaju iskustvo u zastupanju većih tvrtki i u ovršnim i parničnim postupcima te informatičku podršku.

Gradu su potrebne odvjetničke usluge jer je 2005. preuzeo 23.000 predmeta, a morat će ih preuzeti još 10.000, budući da državna odvjetništva od 1. srpnja više ne mogu zastupati regionalnu samoupravu pa tako ni Grad Zagreb, a postojeća Služba za zastupanje Grada i pravne poslove, koja je u začetku, ne može preuzeti sve predmete.

Članovi Poglavarstva odlučili su prihvatiti i zaključak o obilježavanju 20. godišnjice Univerzijade 1987. i imenovati organizacijski odbor na čelu s Milanom Bandićem i Antunom Ćapetom, bivšim glavnim direktorom Univerzijade.

Jelušić je također izvijestio da je na telefonskoj sjednici prihvaćeno izvješće Povjerenstva Gradskog poglavarstva po kojem je ponuda TriGranit-a i Ingre jedina prihvatljiva i ispunjava uvjete iz javnog prikupljanja ponuda za iskazivanje interesa za gradnju polivalentne sportske dvorane u Zagrebu, koju će zajednički zakupiti i održavati Grad i Vlada RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙