FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton: Velika Britanija želi Hrvatsku u EU

ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Velika Britanija očekuje da Hrvatska postane članica i EU i želi joj pomoći u tome, izjavila je u srijedu u Zagrebu britanska ministrica pravosuđa Catherine Ashton nakon razgovora s hrvatskom ministricom pravosuđa Anom Lovrin.
ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Velika Britanija očekuje da Hrvatska postane članica i EU i želi joj pomoći u tome, izjavila je u srijedu u Zagrebu britanska ministrica pravosuđa Catherine Ashton nakon razgovora s hrvatskom ministricom pravosuđa Anom Lovrin.

"Istina je ono što je rekao britanski premijer da se Velika Britanija raduje i očekuje da Hrvatska postane članica EU. Nema političkih prepreka da se to dogodi. Velika Britanija se želi pobrinuti da se to dogodi uz britansku pomoć i potporu", kazala je barunica Ashton koja boravi u radnom dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Britanska je ministrica istaknula da je već sada očito kako postoje neke stvari u Hrvatskoj koja i Velika Britanija može iskoristiti, poput uvođenje informacijske tehnologije na sudovima, što se trenutačno radi u Velikoj Britaniji.

Hrvatska je ministrica rekla da dvije zemlje imaju neke zajedničke projekte koji daju uspješne rezultate, poput alternativnog rješavanja sudskih sporova koje se provodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a kojeg će ministrica Ashton posjetiti u četvrtak, te pomoći pravosudnoj akademiji.

Lovrin je dodala da u britanskom pravosuđu postoji nekoliko interesantnih sadržaja koji se mogu prilagoditi hrvatskom pravosuđu, kao što je proces mirenja ili medijacije te Agencija za povrat imovine stečene zločinima.

Dodala je da je upoznala Ashton s reformom pravosuđa u Hrvatskoj, korištenjem europskih fondova te projektima u Hrvatskoj koji se provode u sklopu pristupanja EU.

Britanska je ministrica istaknula kako je temeljna uloga vlade da građani dobiju pravdu, ali, istovremeno, dobro sudstvo, u koje se ljudi mogu pouzdati, znači da zemlja može privlačiti ulaganja i stranu trgovinu.

Novinari su britanskoj ministrici postavili pitanje o izručenju Milana Španovića i Damira Travice, koji su osuđeni za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, a nalaze se u Velikoj Britaniji.

Milan Španović, hrvatski Srbin koji je uhićen 13. lipnja 2006. u Velikoj Britaniji, a u Hrvatskoj je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine na glinskom području 1991., pred londonskim sudom bit će izveden na završno ročište o izručenju Hrvatskoj. Uz kauciju od 5 tisuća funta pušten je uvjetno, te mu je oduzeta putovnica i svakodnevno se mora javiti policiji. Na izručenje čeka i Damir Travica, osuđen za ratni zločin počinjen na kninskom području u siječnju 1992. godine, ugostitelj iz Knina, za koga se ekstradicijski postupak vodi 4 godine. Travica je prošao sve sudske instance, a trenutno se nalazi u zatvoru u Brixtonu.

"O Španoviću ne mogu govoriti jer je taj slučaj u postupku pred sudovima", rekla je Ashton dodajući da Velika Britanija nije utočište za zločince i da će, ako se utvrdi da netko treba odgovarati za tako ozbiljne stvari, to odraziti na odluku nadležnih tijela.

Što se tiče Travice, britansko ministarstvo unutarnjih poslova je svjesno zahtjeva i trenutačno ga razmatra, kazala je Ashton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙