FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Digitalizirano više od 96 posto zemljišnoknjižnih uložaka

ZAGREB, 22. veljače 2007. (Hina) - Više od 96 posto zemljišnoknjižnih uložaka digitalizirano je lani u sklopu Nacionalnog projekta sređivanja zemljišnih knjiga i katastra "Uređena zemlja", čiji su rezultati danas predstavljeni u Ministarstvu pravosuđa.
ZAGREB, 22. veljače 2007. (Hina) - Više od 96 posto zemljišnoknjižnih uložaka digitalizirano je lani u sklopu Nacionalnog projekta sređivanja zemljišnih knjiga i katastra "Uređena zemlja", čiji su rezultati danas predstavljeni u Ministarstvu pravosuđa.

Zaostaci u rješavanju zemljišnoknjižnih predmeta smanjeni su za više od 50 posto u odnosu na rujan 2004. i sada iznose oko 148.000 predmeta, dok je istodobno priliv porastao za 35 posto, rekla je ministrica pravosuđa Ana Lovrin, istaknuvši da projekt "Uređena zemlja" dobrim ocjenjuje i Svjetska banka.

Predstavnici Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave naglasili su da dvije trećine od 109 zemljišnoknjižnih odjela nema zaostataka u rješavanju predmeta, a 41 odjel upis nekretnine rješava u tjedan dana.

Svi pisani podatci katastra dostupni su na Internetu, svi katastarski uredi rješavaju predmete u zakonskom roku, a više od 50 posto katastarskih planova je digitalizirano, pohvalili su se u Ministarstvu.

Istraživanje zadovoljstva korisnika, provedeno lani u studenom, pokazalo je da su fizičke osobe zadovoljstvo uslugom gruntovnica ocijenile s 4,2, a katastrima s 4,7, dok su redoviti korisnici, poput geodeta i odvjetnika svoje zadovoljstvo tim uslugama ocijenile trojkom i četvorkom.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi kazao je da se u idućoj godini broj zaostataka u zemljišnoknjižnim predmetima planira svesti na minimum.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić naglasio je da je osnovni cilj projekta uspostava Zajedničkog informacijskog sustava (ZIS). Kako bi podatci bili što ažurniji, Bačić je pozvao građane da provjere stanje evidencije svojih nekretnina, što je dostupno i na Internetu, te da o promjenama obavijeste katastar, odnosno zemljišnoknjižne odjele općinskih sudova.

Projekt "Uređena zemlja" pokrenut je 2003. s ciljem izgradnje učinkovitog sustava zemljišne uprave, kako bi se tržište nekretnina učinilo djelotvornijim i pravna sigurnosti u prometu nekretninama podigla na višu razinu.

Projekt, vrijedan 45 milijuna eura, financira se zajmom Svjetske banke, donacijama Europske unije te iz proračuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙