FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedajući OESS-a pozvao Beograd na konstruktivni dijalog

BEOGRAD, 27. veljače 2007. (Hina) - Predsjedajući OESS-a, španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos pozvao je utorak u Beogradu vlasti u Srbiji da konstruktivno pristupe konzultacijama o budućem statusu Kosova, priopćila je Misija OESS-a u Srbiji.
BEOGRAD, 27. veljače 2007. (Hina) - Predsjedajući OESS-a, španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos pozvao je utorak u Beogradu vlasti u Srbiji da konstruktivno pristupe konzultacijama o budućem statusu Kosova, priopćila je Misija OESS-a u Srbiji.

Kako bi se "očuvao multietnički karakter pokrajine, sve strane, uključujući Beograd, Prištinu i kosovske Srbe, moraju raditi na kompromisu i imati na umu da je cilj prijedloga posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtissarija pronalaženje rješenja za status Kosova", rekao je Moratinos kako se navodi u priopćenju.

"Pozvao sam srbijanske lidere da se na konstruktivan način uključe u pregovore o Kosovu", naglasio je Moratinos i u obraćanju novinarima nakon razgovora s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem.

On je tom prigodom istaknuo da je na Vijeću sigurnosti da donese konačnu odluku o budućnosti Kosova i da će Španjolska podržati tu odluku ma kakva ona bila, ali da se nada da će u pregovorima ipak biti pronađeno kompromisno rješenje.

Moratinos je odbio komentirati novinarsko pitanje o tome bi li moguća neovisnost Kosova utjecala na situaciju u Španjolskoj i dovela do promjena u njezinoj teritorijalnoj strukturi. "Svaki slučaj treba gledati posebno u svijetlu specifičnih pravnih i povijesnih okolnosti", rekao je Moratinos i dodao da "nema nikakvih dodirnih točaka između slučaja Kosova i Španjolske i da se oni ne mogu uspoređivati".

Predsjednik Srbije Tadić je ponovio da je neovisnost Kosova neprihvatljiva za Srbiju i dodao da će ona braniti svoj teritorijalni integritet i suverenitet "politikom mira", a ne "politikom 90-ih godina", dodavši da Srbija očekuje razumijevanje kada su u pitanju njezin teritorijalni integritet i dostojanstvo.

Moratinos je rekao i da je važno ubrzati proces formiranja nove srbijanske vlade kako bi se nastavilo s ključnim reformama, te pozvao Srbiju da poduzme konkretne mjere i u cijelosti surađuje s Haškim tribunalom.

Moratinos i Tadić su ukazali na potrebu suradnje s tim Tribunalom i izručenja haškog optuženika Ratka Mladića, posebice nakon presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH. Tadić je rekao da su prioritet i strateški cilj Srbije članstvo u EU.

Moratinos je tijekom boravka u Beogradu posjetio i državno odvjetništvo i vijeće za ratne zločine pri Okružnom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙