FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Konstituirajuća sjednica Skupštine o Kosovu

BEOGRAD, 13. veljače 2007. (Hina) - Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije bit će održana u srijedu, 14. veljače, dogovoreno je u subotu na konzultacijama predstavnika stranaka s predsjednikom Skupštine Predragom Markovićem, javljaju u utorak beogradski elektronički mediji.
BEOGRAD, 13. veljače 2007. (Hina) - Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije bit će održana u srijedu, 14. veljače, dogovoreno je u subotu na konzultacijama predstavnika stranaka s predsjednikom Skupštine Predragom Markovićem, javljaju u utorak beogradski elektronički mediji.

Na konstituirajućoj sednici bit će samo verificirani mandati zastupnika kako bi se odmah mogla otvoriti rasprava i usvojiti rezolucija o Kosovu nakon što se zastupnici očituju o prijedlogu glavnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija o statusu Kosova.

Beogradski dnevnik "Blic" u utorak piše da je nacrtom rezolucije, koju bi trebao usvojiti novi saziv skupštine Srbije, predloženo da se odbaci neovisnost kao moguće rješenje za Kosovo.

"Bit odgovora Srbije (na Ahtisaarijev prijedlog) je odbijanje prava Kosovu na međunarodne ugovore i članstvo u međunarodnim organizacijama. U nacrtu rezolucije, u kojem se Srbija poziva na Ustav po kome je Kosovo sastavni dio njezina teritorija, navodi se da je za Beograd nedopustivo nametanje rješenja, promjena granica, i u statusnom smislu bit će ponovljeno stajalište o suštinskoj autonomiji za Kosovo i Metohiju unutar Srbije", piše "Blic".

Nacrt rezolucije sadrži navodno i neke prihvatljive dijelove Ahtisaarijeva prijedloga koji se odnose mahom na tehnička pitanja.

U nacrtu rezolucije, Srbija odbacuje i stavke iz Ahttisarijeva prijedloga o državljanstvu, o kosovskom zračnom prostoru Kosova, o kosovskim sigurnosnim službama i oružanim snagama koje je međunarodni pregovarač predvidio za Kosovo, piše "Blic".

Veleposlanik Velike Britanije u Beogradu Stephen Wordsworth za isti je list rekao da "prostora za kompromis o pitanjima statusa između Srba i Albanaca ima malo".

"Albanci traže neovisnost, a Srbi su protiv toga. Mislim da tu nije moguće postići kompromis i da će se zato poslije ove faze pregovora konačni prijedlog izaslanika UN Marttija Ahtisaarija naći pred Vijećem sigurnosti UN", izjavio je britanski veleposlanik.

Beogradske "Večernje novosti" također najavljuju konstituirajuću sjednicu novog saziva srbijanskog parlamenta i donošenje nove rezolucije o Kosovu kao i odluke o produžetku mandata članovima pregovaračkog tima kako bi oni mogli sudjelovati u završnom krugu pregovora o statusu Kosova koji bi trebao početi 21. veljače u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙