FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Nevladine udruge nezadovoljne presudom

BEOGRAD, 26. veljače 2007. (Hina) - Nevladine udruge u Srbiji uglavnom negativno ocjenjuju presudu Međunarodnog suda pravde kojom Srbija nije označena kao odgovorna za genocid u Bosni i Hercegovini, kao što je to tvrdila ta država u svojoj tužbi.
BEOGRAD, 26. veljače 2007. (Hina) - Nevladine udruge u Srbiji uglavnom negativno ocjenjuju presudu Međunarodnog suda pravde kojom Srbija nije označena kao odgovorna za genocid u Bosni i Hercegovini, kao što je to tvrdila ta država u svojoj tužbi.

Potpredsjednik Igmanske inicijative, koja okuplja više od 150 nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Aleksandar Popov izjavio je u ponedjeljak da je presuda Međunarodnog suda pravde u Den Haagu loša za normalizaciju odnosa u regiji, te da vlasti u Srbiji neće dovesti do "otrežnjenja" i priznanja činjenice da se genocid dogodio i da je počinjen u ime srbijanskih građana.

"Nitko neće izvući pouke iz ovoga, nitko neće naučiti lekciju, kako nam se ne bi ponovilo da budemo krivci za tragedije kao što su Vukovar, Sarajevo i Srebrenica", kazao je Popov, dodajući da je presuda koja je Srbiju proglasila odgovornom samo zato što nije spriječila genocid u Srebrenici simbolični prijekor koji ne pogađa srž u vezi s ulogom Srbije u ratovima u proteklom desetljeću.

Takva će presuda, dodao je Popov, izazvati "likovanje u nacionalističkim krugovima u Srbiji, koji će proturati tezu da Srbija nije kriva za zločine u BiH", dok će u dijelu BiH u kojem su Bošnjaci u većini presuda izazvati "depresiju i rezignaciju".

"Ovakvom presudom produžava se stanje nekog nedovršenog rata, bez pobjednika i bez definitivno poraženih, jedino što će ostati tužna sjena nad nevinim žrtvama ovog rata i osjećaj da smo svi mi koji smo bili protiv rata zapravo izgubili, a tko će tek nadoknaditi one silne izgubljene živote", kazao je Popov agenciji Beta, dodajući da su obični građani u Srbiji "odahnuli" zbog skidanja tereta plaćanja ratne odštete BiH s budućih generacija.

"Takva reakcija običnih građana, međutim, pokazuje i fatalan nedostatak sućuti sa žrtvama Miloševićeve politike. To je dokaz da ni naša vlast, niti običan svijet, nisu spremni suočiti se s odgovornošću za zločine", kazao je Popov. Naglasio je da u Srbiji ne postoji svijest da je vlast u Beogradu odgovorna za to što su dvojica najodgovornijih za zločin u Srebrenici, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, i danas na slobodi.

Suradnik beogradskog Centra za nenasilni otpor Nenad Đurđević izjavio je da je dobro što je otklonjena izravna krivnja Srbije, ali da Srbiji ostaje moralno suočavanje s onim što je bilo i što se moglo spriječiti.

"Predstoji nam dulje razdoblje suočavanja s time što je učinjeno i trebat će puno vremena da sve izađe na vidjelo", kazao je Đurđević. On je u izjavi agenciji Beta ocijenio da je Međunarodni sud pravde "precizno utvrdio" dokaze o sudjelovanju Srbije u ratu u BiH, što otvara put ka "zdravijem preispitivanju prošlosti".

Predsjednica nevladinog Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo misli da je presuda po kojoj Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici "kraj tranzicijske pravde i veliki poraz Srbije".

"Ta presuda je dugoročno loša za Srbiju i ona predstavlja pobjedu politike zločina Slobodana Miloševića, pobjedu Ratka Mladića, Vojislava Koštunice i srpskih radikala", kazala je Biljana Kovačević Vučo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙