FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICJ: Srbija nije počinila genocid, no propustila ga je spriječiti

ZAGREB/DEN HAAG, 26. veljače 2007. (Hina) - Najviši UN-ov sud definirao je u ponedjeljak u Den Haagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne drži odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatom financijske odštete, ali Srbiju drži odgovornom jer je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje.
ZAGREB/DEN HAAG, 26. veljače 2007. (Hina) - Najviši UN-ov sud definirao je u ponedjeljak u Den Haagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne drži odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatom financijske odštete, ali Srbiju drži odgovornom jer je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje.

Kako prenose agencije, Međunarodni sud pravde (ICJ) je pokolj u Srebrenici proglasio zločinom genocida što je prva takva presuda u tužbi za genocid jedne države protiv druge otkako su 1948. godine, nakon nacističkog holokausta nad Židovima, Ujedinjeni narodi donijeli Konvenciju o genocidu.

"Sud je s 13 glasova prema 2 presudio da Srbija nije počinila genocid", izjavila je u sudnici predsjednica ICJ-a Rosalyn Higgins.

ICJ je na početku čitanja presude u ponedjeljak ubojstvo 8.000 muslimanskih muškaraca u Srebrenici definirao kao genocid, ali je presudio da Srbija nije odgovorna niti suučesnica pokolja.

"Akcije onih koji su počinili genocid u Srebrenici ne mogu se izravno pripisati optuženoj" državi, izjavila je Higgins.

ICJ je, međutim, ocijenio da Beograd nije učinio ništa kako bi spriječio pokolj u Srebrenici 1995., prenose agencije.

Vlastima u Beogradu bilo je jasno da postoji ozbiljna opasnost od masovnog pokolja u Srebrenici, no Srbija "nije pokazala da je poduzela bilo kakvu inicijativu kako bi spriječila ono što se dogodilo ili bilo koju akciju kojom bi spriječila zločine koji su počinjeni", pročitala je Higgins.

Srbi su "trebali uložiti maksimalne napore u njihovoj moći kako bi pokušali spriječiti tragične događaje koji su se spremali", u UN-ovoj enklavi (Srebrenici), a čiji su se razmjeri "mogli naslutiti", prenosi agencija Associated press.

AP dodaje i da je ICJ odbacio zahtjev Bosne i Hercegovine za financijskom odštetom koju bi trebala isplatiti Srbija.

"Financijska odšteta nije primjeren oblik reparacije za propust obveze sprečavanja genocida", stoji u presudi ICJ-a.

Higgins je obrazložila da je međunarodno sudsko vijeće svoju presudu temeljilo na otkrićima Međunarodnog kaznenog suda za prostor bivše Jugoslavije, koje je osudilo dvojicu časnika vojske bosanskih Srba po optužbama za genocid u Srebrenici.

ICJ drži Srbiju odgovornom jer je propustila kazniti počinitelje zločina.

Srbija je "propustila potpuno surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji progoni odgovorne" za zločine, stoji u presudi ICJ-a, prenosi agencija France presse.

"Zločini počinjeni u Srebrenici... počinjeni su u specifičnoj namjeri uništenja dijela skupine muslimana Bosne i Hercegovine i kao takvi to su postupci genocida" koje su počinile snage bosanskih Srba, stoji u presudi.

Na početku čitanja presude Higgins je odbacila argumente Srbije da je sud nenadležan za slučaj. ICJ je presudio da je Srbija imala obvezu poštivati Konvenciju o genocidu iz 1948., tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1992-95.

ICJ, poznat i kao Svjetski sud, može suditi samo u sporovima među državama članicama UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙