FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niz dobrih vijesti potaknuo uzlet cijena dionica

NEW YORK, LONDON, 4. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Rekordne zarade, dobre vijesti iz tehnološkog sektora te signal američke središnje banke Fed da neće ponovno zaoštravati monetarnu politiku u skorije vrijeme protekloga su tjedna na vodećim svjetskim burzama ojačali cijene blue-chip dionica.
NEW YORK, LONDON, 4. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Rekordne zarade, dobre vijesti iz tehnološkog sektora te signal američke središnje banke Fed da neće ponovno zaoštravati monetarnu politiku u skorije vrijeme protekloga su tjedna na vodećim svjetskim burzama ojačali cijene blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks završio je poslovanje u četvrtak na novoj najvišoj ikad zabilježenoj razini od 12.673,68 bodova. Tjedan je zaključio na 12.653 boda, ojačavši 1,3 posto, što je njegov najveći tjedni postotni dobitak od konca studenoga lani.

Istodobno, tehnološki Nasdaq porastao je 1,7 posto, na 2.476 bodova. Siječanj je Dow završio s dobitkom na vrijednosti od 1,3 posto, a Nasdaq u visini od dva posto.

Dionica naftne kompanije Exxon Mobil poskupjela je 1,3 posto, najviše doprinijevši rastu Dow Jonesa, nakon što je izvijestila o najvećeg profitu u američkoj korporativnoj povijesti, u visini od 39,5 milijardi dolara u 2006.

U prosjeku za 1,7 posto ojačale su i dionice transportnih kompanija, a indeks transportnih dionica, koji predstavlja barometar američkog gospodarskog zdravlja, dosegnuo je rekordnu razinu. Razlog tome povoljni su gospodarski pokazatelji u SAD-u, koji upućuju na blagu inflaciju i snažan gospodarski rast.

"Kamatne stope su pod kontrolom, gospodarstvo je u dobrom stanju, inflacija se čini pod kontrolom a korporativne zarade su dobre", rekao je Mike Binger, portfelj menadžer pri Thrivent Financialu.

Potpomognuti jačanjem dionica Intela i IBM-a zbog optimizma ulagača oko nove tehnologije mikročipova, ostvareni su veći dobitci u sektoru tehnoloških dionica. Tehnološki lideri Intel i IBM najavili su novu tehnologiju za koju tvrde da će biti ključna u podizanju snage i brzine mikročipova. To je ojačalo cijene dionica Intela za 1,8 posto, a IBM-a za 1,1 posto.

I lansiranje novog Microsoftovog operativnog sustava Vista dalo je poticaja ulagačima da kupuju tehnološke dionice. Od većih dobitnica ističe se i dionica proizvođača mobilnih telefona Motorola, poskupjevši 6,9 posto nakon što je milijarder Carl Ichan objavio da će zatražiti mjesto u njegovom upravnom odboru na temelju 1,4 posto vlasničkog udjela koji posjeduje. Ichana prati imidž promotora promjena u korporacijama sa svrhom poboljšanja njihove izvedbe. Dobile su na cijeni, i to četiri posto, i dionice računalne kompanije Dell po objavi da će osnivač te kompanije Michaell Dell ponovno zasjesti na čelo kompanije, zamijenivši pritom Kevina Rollinsa.

Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je gotovo četiri dolara, premašivši 58 dolara uslijed niskih temperatura na sjeveroistoku SAD-a te smanjenja proizvodnje članica naftnog kartela OPEC za 500.000 barela dnevno, koji stupa na snagu 1. veljače. "Energetske dionice su snažne obzirom da imamo hladno vrijeme i porast cijena nafte. Na tržištu se špekulira koliko će hladnoća trajati", opisao je raspoloženje na tržištu portfelj menadžer Thrivent Financiala, Scott Vergin.

Američka središnja banka Fed u srijedu je odlučila ostaviti kamatne stope na postojećoj razini. To je ojačalo cijene dionica banaka i građevinskih kompanija specijaliziranih za izgradnju stanova i kuća, uglavnom senzitivnih na povećanje kamatnih stopa. Dionica Citigroupa poskočila je 1,6 posto, a KB Home-a 4,9 posto.

Potaknute aktivnostima spajanja i preuzimanja kao i dobrim poslovnim rezultatima kompanija, na europskim burzama cijene dionica ojačale su na najviše razine u zadnjih šest godina. Londonski Ftse indeks porastao je 1,3 posto, na 6.311 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od gotovo tri posto, dosegnuvši 6.886 bodova.

Nove aktivnosti na području spajanja pomogle su ponajviše dionicama industrije čelika. Po dobitcima se posebno izdvajao britansko-nizozemski proizvođač Corus, čije su dionice poskočile gotovo sedam posto, nakon što je za njegovu kupnju indijski Tata Steel ponudio 12,2 milijarde dolara. Ojačale su i dionice ostalih pripadnika toga sektora, pri čemu njemačkog Salzgittera za 1,1 posto, a ThyssenKruppa za 1,3 posto.

Nadalje, dionice farmaceutske kompanije Bristol-Myers Squibb poskočile su 4,7 posto, dosegnuvši i 27,43 dolara, najvišu razinu u zadnje tri godine, nakon vijesti da bi mogla biti preuzeta. Nadalje, Merrill Lynch objavio je da će kupiti First Republic Bank za 1,8 milijardi dolara. I dok su Merrillove dionice oslabjele 2,3 posto, Firsta su skočile čak 40 posto. Poskupjele su i dionice njemačkog softverskog diva SAP-a uslijed priča koje su se tržištem raširile o mogućem interesu američkog Oracla da pristupi s ponudom o preuzimanju tom njemačkom proizvođaču softvera.

Među brojnim tvrtkama koje su svojim poslovnim rezultatima razveselile ulagače našla se njemačka investicijska banka Deutsche Bank, izvijestivši o rekordnoj neto dobiti u prošloj godini od šest milijardi eura, što je iznad očekivanja i osjetno više od 3,5 milijarde ostvarene u godini ranije

Sektor maloprodaje posebno se isticao po dobitcima, predvođen Sainsburyjem čije su dionice poskočile 15,2 posto. Razlog njihovu rastu bila je vijest iz private-equity tvrtki Kohlberg Kravis Roberts i Blackstone da se nalaze u prvoj fazi razmatranja moguće ponude kojom bi mogle pristupiti tom britanskom maloprodajnom lancu.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,7 posto, na 17.547 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙