FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vahabiti u pohodu na Sarajevo

SARAJEVO, 23. veljače (Hina) - Pristalice radikalnog tumačenja islama, vahabiti, nakon osvajanja uporišta u zabačenim dijelovima Bosne i Hercegovine sada su u pohodu i na Sarajevo, upozoravaju u petak mediji u toj zemlji izvješćujući o tome kako je dan ranije u glavnom gradu BiH došlo do otvorenog sukoba vahabita i pripadnika Islamske zajednice u toj zemlji.
SARAJEVO, 23. veljače (Hina) - Pristalice radikalnog tumačenja islama, vahabiti, nakon osvajanja uporišta u zabačenim dijelovima Bosne i Hercegovine sada su u pohodu i na Sarajevo, upozoravaju u petak mediji u toj zemlji izvješćujući o tome kako je dan ranije u glavnom gradu BiH došlo do otvorenog sukoba vahabita i pripadnika Islamske zajednice u toj zemlji.

Zbog pokušaja samozvanog imama Jusufa Barčića i skupine njegovih sljedbenika da u četvrtak održe predavanje o tome što je izvorni islam, vrata Careve džamije u starom dijelu Sarajeva u kojemu je i ured poglavara Islamske zajednice (I)Z Mustafe Cerića bila su po prvi puta zaključana u gotovo 500 godina koliko ona postoji, upozorava "Oslobođenje".

U natojanju da spriječi Barčićev nasilni ulazak u džamijsko dvorište, imam Careve džamije Sadrudin Išerić morao je otkazati i tradicionalnu molitvu ikindiju-namaz.

Barčić je svoje planirano predavanje ipak održao u drugoj sarajevskoj džamiji no prije toga je na ulici imao oštar dijalog s novinarima ali i lokalnim stanovnicima koji su ga počeli verbalno napadati i optuživati da im otima djecu i ugrožava tradicije na kojima BiH stoljećima opstaje.

Cijeli događaj iz prikrajka su promatrali policajci koji su prvi put pozvani intervenirati istim povodom još prošlog tjedna.

Jusuf Barčić koji je praktično "okupirao" džamiju u selu Lipovice kod Kalesije u sjevernoj Bosni otjeravši imama kojega je postavila IZ, islam je studirao u Saudijskoj Arabiji. Glavni imam u Kalesiji Enver Alić optužio ga je za pokušaj fizičkog napada jer mu nije dopustio držati predavanja u tamošnjoj džamiji.

Barčić je godinu dana proveo i u zatvoru u Zenici nakon što je osuđen zbog zlostavljanja supruge. Mediji su zabilježili kako mu je u stalnoj pratnji stanoviti Tunižanin s državljanstvom BiH Karay Kamen bin Ali, također osoba sa petogodišnjim zatvorskim stažom zbog ubojstva jednog Arapina u Zenici 1997. godine. Ovaj je Tunižanin, tvrdi "Oslobođenje", državljanstvo BiH stekao na temelju sudjelovanja u ratu na strani Armije BiH.

Reagirajući na djelovanje Barčićeve skupine poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić nastavio je davati krajnje oprezne izjave.

"Mi se ne trebamo međusobno dijeliti na načelu etiketiranja niti predrasuda prema bilo kome. IZ BiH je jaka, snažna, zna što radi i muslimani trebaju biti mirni i nitko ih ne smije uznemiravati u džamijama", izjavio je Cerić kako ga citira "Dnevni avaz".

Nešto ranije Cerić je izjavio kako je ključ vehabijskog problema "u Beču" gdje je izvor njihova financiranja.

Dio medija drži međutim kako je upravo Cerić kriv što su se vahabiti toliko osilili da sada ne prezaju od demonstriranja svojih svjetonazora i u središtu Sarajeva.

"Krivac si ti", poruka je koju je Ceriću na naslovnici uputio magazin "Dani" tvrdeći kako vehabiti, njihovi džemati i vjerske škole koje se sve više šire, jesu istinski problem kojega poglavar IZ uporno izbjegava rješiti.

Najavljeno je kako će posebno povjerenstvo IZ u naredna dva mjeseca analizirati stanje među muslimanima na terenu i u svibnju objaviti prijedlog mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječili dalji sukobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙