FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi Zeland: Ulovljena golema lignja duga 10 m, teška 450 kg

AUCKLAND , 22. veljače 2007. (Hina) - Novozelandski ribar ulovio je do sada najveću golemu lignju, tešku 450 kg u vodama Antarktike, za što su mu trebala puna dva sata, izvijestili su britanski mediji.
AUCKLAND , 22. veljače 2007. (Hina) - Novozelandski ribar ulovio je do sada najveću golemu lignju, tešku 450 kg u vodama Antarktike, za što su mu trebala puna dva sata, izvijestili su britanski mediji.

Novozelandski ministar ribarstva Jim Anderton kazao je kako je golema lignja poznata pod latinskim nazivom "Mesonychoteutis hamiltoni" dugačka oko 10 metara i prva je odrasla lignja uhićena u dobrom stanju, odnosno neoštećena. Steven O'Shea s Aucklandskog Sveučilišta tehnologije novinarima je u šali rekao kako bi kolutovi, kada bi se lignja narezala, izgledali poput traktorskih guma.

Znanstvenici pretpostavljaju da je golema lignja, koja živi u dubinama antarktičkih voda, jednake duljine poput divovske lignje Architeutis dux, no puno je teža. Spomenute vrste lignji prvi put su otkrivene 1925., no znanstvenici su uspjeli pronaći i istražiti tek njih nekoliko, jer ih je iznimno teško uloviti. Prvi primjerak što su ga ribari uspjeli uhvatiti neozlijeđenog, bila je mlada ženka teška 150 kg, a ulovljena je u travnju 2004.

Anderton je kazao kako je novozelandski ribar s kolegama išao u lov na patagonijske zubane, rijetku i na ilegalnom tržištu vrlo skupu vrstu ribe koja može narasti do 2,2 metra, kada je uhvatio divovsku koja se zakačila na zubana.

"Lignja je bila gotovo uginula kad su je ribari nakon dva sata izvukli na površinu, uspjevši je ipak očuvati u odličnom stanju", rekao je Anderton. Odmah je zamrznuta i dovezena na Novi Zeland gdje će je proučavati morski biolozi. Čini se da je riječ o prvoj ikad uhvaćenoj neoštećenoj muškoj divovskoj lignji", objasnio je Anderton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙