FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno hrvatsko izdanje Adamsove knjige o porezima

ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Institut za javne financije predstavio je danas u Zagrebu hrvatsko izdanje knjige Charlesa W. Adamsa pod nazivom "Za dobro i zlo: utjecaj poreza na kretanje civilizacije".
ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Institut za javne financije predstavio je danas u Zagrebu hrvatsko izdanje knjige Charlesa W. Adamsa pod nazivom "Za dobro i zlo: utjecaj poreza na kretanje civilizacije".

Adams u toj knjizi na zanimljiv i intrigantan način iznosi mnoge duhovite i zanimljive priče o oporezivanju, počevši od zbivanja u starom Egiptu, antičkoj Grčkoj, Rimskom Carstvu, srednjem vijeku, razlozima američkog odcjepljenja od Velike Britanije pa sve do poreznog ugnjetavanja u suvremenom dobu.

Taj vrsni poznavalac poreza pritom iscrpno prikazuje razvoj poreza i poreznih sustava kroz povijest, njihov utjecaj na razvoj ali i propast raznih civilizacija.

Povijest nudi nekoliko lekcija o porezima, istaknuo je na predstavljanju knjige profesor Pravnog fakulteta u Zagreb Božidar Jelčić.

"Porezi su imali presudnu ulogu u raznim povijesnim zbivanjima poput pada zapadnog Rimskog carstva, izbijanja Francuske revolucije i sl. Činjenica je da su porezi važan čimbenik u oblikovanju i usmjeravanju civilizacija, stoga je važno obratiti pozornost na njegov utjecaj", kazao je Jelčić.

Neke od tih lekcija na koje u svojoj knjizi upozorava Adams su da se dobar porezni sustav može pretvoriti u loš ako građani nisu sposobni obuzdati državnu vlast koja ima uobičajenu sklonost prilagoditi svoju potrošnju urođenim neobuzdanim apetitima, a ne svojim stvarnim financijskim sposobnostima.

Zatim, civilizacija je pretjeranim oporezivanjem sklona samouništavanju.

Također, umjerenost je važno načelo u oblikovanju i provedbi svakog poreznog sustava. "Porezi da, uz odgovor na pitanje od koga, koliko i kada oporezivati i za koju svrhu", zaključio je Jelčić.

Knjiga Charlesa W. Adamsa "Za dobro i zlo: utjecaj poreza na kretanje civilizacije", u prijevodu Predraga Bejakovića s Instituta za javne financije, Institut je objavio u svojoj biblioteci Fiscus, a namijenjena je svima koji plaćaju poreze, kao i studentima i postdiplomantima za proširivanje njihovih spoznaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙