FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjeliš: do kraja ožujka znat će se nove školarine

ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Do kraja ožujka, nakon što se utvrde uvjeti upisa na fakultete za iduću školsku godinu, znat će se nove školarine, izvijestio je danas Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, na konferenciji za novinare.
ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Do kraja ožujka, nakon što se utvrde uvjeti upisa na fakultete za iduću školsku godinu, znat će se nove školarine, izvijestio je danas Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, na konferenciji za novinare.

Sveučilišnim sastavnicama poslan je dopis da predlože kvote za pojedine studije i raspodjelu školarina. Očekuje se da će se ti podatci prikupiti za dva tjedna.

"Mi predlažemo da fakulteti odrede svoje maksimalne školarine te kvote studenata koji ne plaćaju, odnosno plaćaju školovanje", rekao je Bjeliš, dodavši da će se u nekoliko etapa usuglašavati kvote, a Senat će donijeti konačnu odluku.

Školarine bi bile različite, ovisno o uspjehu pristupnika na prijamnim ispitima, a na višim godinama o uspjehu studiranja. Dio novih prihoda izdvojio bi se za stipendije studenata.

Prihodi od školarina sada su oko 140 milijuna kuna, a najveći mogući prihod po novom sustavu bio bi oko 160 milijuna kuna.

Bjeliš je rekao da je njihova inicijativa da se studente s prenatrpanih fakulteta preusmjeri na druge za koje je manji interes ili na one koji su traženi na tržištu rada te da se promijeni dosadašnji "nepravičan i nestimulativan" sustav.

Prorektor za poslovanje Tonko Ćurko upozorio je da zbog neisplaćenih božićnica i dalje prijeti blokada poslovanja 16 fakulteta te će zbog toga sveučilište zatražiti sastanak s premijerom.

Broj zaposlenika koji sada imaju pravo na isplatu svih traženja od 2001. sada je oko 3,6 tisuća, a iznos koji bi se trebao isplatiti narastao je na oko 50 milijuna kuna, istaknuo je.

Ivan Šimonović, prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju, izvijestio je da je pri kraju izradba sporazuma koji bi potpisali Vlada i Rektorski zbor o novom načinu upisa djece hrvatskih branitelja na fakultete.

Po tom sporazumu sveučilišta bi mogla donijeti odluku da se izravan upis omogući samo onima koji su zbog ratnih okolnosti došli u neravnopravni položaj, primjerice djeci poginulih branitelja.

Po njegovim riječima tako bi bilo znatno manje kandidata za izravni upis, dosad ih je bilo oko četiri do pet tisuća na razini Hrvatske, a sada bi ih bilo oko 600, u Zagrebu dvostruko manje.

Priopćeno je kako je imenovano peteročlano Upravno vijeće SC-a od kojih dvojica sa zagrebačkog Sveučilišta.

Senat je donio odluku o pripajanju učiteljskih škola Sveučilištu, a najavljeno je da će se do početka školske godine dovršiti uvođenje informatičkog sustava na visoka učilišta (ISVU).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙