FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jeftinija nafta potaknula kupovine dionica

NEW YORK, LONDON, 21. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Jeftinija nafta potaknula je na vodećim svjetskim burzama protekloga tjedna kupovine dionica, izuzev tehnoloških koje su bile na udaru prodaja zbog loših vijesti iz toga sektora.
NEW YORK, LONDON, 21. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Jeftinija nafta potaknula je na vodećim svjetskim burzama protekloga tjedna kupovine dionica, izuzev tehnoloških koje su bile na udaru prodaja zbog loših vijesti iz toga sektora.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je blagih 0,08 posto na tjednoj razini, zaključivši tjedan na 12.565 bodova. No, tehnološki Nasdaq potonuo je za nešto više od dva posto, na 2.451 bod.

Tehnološki predvodnik IBM izvijestio je o tromjesečnoj zaradi koja nije ispunila očekivanja ulagača. Rezultiralo je to korekcijom cijena njegove dionice za 5,9 posto. Razočarao je i tehnološki lider Intel. Dionice tog najvećeg svjetskog proizvođača čipova oslabile su 5,7 posto, uslijed razočaravajućih procjena profitnih margina koje je objavio Intel u utorak, te podatka o padu dobiti u zadnjem lanjskom tromjesečju za 40 posto.

No, Apple je objavio da je u istom razdoblju prodao 21,1 milijun iPoda, što mu je podiglo profit za 78 posto. Njegove dionice odmah su porasle četiri dolara, na 99,3 dolara, ograničivši donekle gubitke u tehnološkom sektoru. "Apple utječe na poslovne rezultate ostalih sektora, a sada bi njegov utjecaj mogao biti i veći obzirom da nije više računalna kompanija već i mnogo više. Njegovo poslovno izvješće postalo je jedno od najvažnijih na tržištu dionica", rekao je Joe Saluzzi, menadžer pri brokerskoj tvrtki Themis Trading.

Snažnija prodaja kuća u SAD-u u prosincu, za 4,5 posto više nego u studenome, benigna inflacija od 0,5 posto u prosincu te poslovna aktivnost u srednjeatlantskoj regiji iznad očekivanja pomogli su ostalim burzovnim indeksima da ne potonu kao Nasdaq.

Nadalje, spuštanje cijena barela nafte na njujorškom tržištu ispod 52 dolara za barel pritisnulo je dionice naftnih kompanija poput Exxon Mobila. Ipak, izgledi za jeftinijom energijom pomogli su rastu cijena dionica ostalih sektora. Tako su transportne dionice snažno ojačale, u prosjeku za 2,1 posto.

"Energetski sektor sputava jači rast cijena dionica, no od devet sektora cijene dionica bilježe dobitke u njih sedam. Ulagači trenutno čekaju na poslovne rezultate kompanija", rekao je John Augustine, strateg za ulaganja pri Fifth Third Asset Managementu.

Cijene europskih dionica protekloga tjedna zadržale su se oko najviših razina u zadnjih šest godina. Razlog tome su oporavak na robnim tržištima te dobre korporativne. Londonski Ftse indeks gotovo se i nije mijenjao, zaključivši poslovanje na 6.237 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,6 posto, na 6.747 bodova.

Analitičari kažu da se čini da je situacija u korporativnom sektoru dobra. "Tromjesečne zarade u prosjeku su dobre, a trebale bi biti poticajne za dionice. Ne očekujemo značajnije usporavanje", kazao je Franz Wenzel, europski strateg pri Axa Investment Managersu.

Više cijene bakra i nikla poduprle su rast cijena dionica u europskom rudarskom sektoru, pri čemu su ojačale dionice Vedante, Xstrate i BHP Billitona. Podršku dionicama naftnih kompanija pružile su cijene nafte koje se i dalje kreću oko 52 dolara po barelu. Pritom su dionice BP-a ojačale 1,2 posto, Cairn Energyja za 1,7 posto a BG-a 1,6 posto.

Tehnološke dionice bile su u fokusu nakon slabih poslovnih procjena američkog proizvođača čipova Intela te pada njegove tromjesečne dobiti za 40 posto uslijed cjenovnog rata među proizvođačima čipova u svijetu. To je spustilo cijene njegovih dionica za četiri posto, te povuklo za sobom korekcije cijena tehnoloških dionica na azijskim tržištima.

No, dobrom raspoloženju pridonijeli su proizvođač mobitela Sony Ericsson i ASML, proizvođač čipova, nakon objave tromjesečnih poslovnih rezultata iznad očekivanja tržišta. Dionice Ericssona ojačale su jedan posto, a ASML-a čak pet posto, pomogavši tako nadoknaditi gubitke dijela tehnoloških dionica uslijed Intelovih loših najava. Od tehnoloških kompanija rast cijena dionica ostvarili su i STMicroelectronics, za 2,3 posto, i CSR, čije su dionice poskupjele 1,8 posto.

"Svi se nekako čine prilično optimističnima, pri čemu mnogi ulagači drže da su blue-chip dionice prilično povoljne", kazao je Thomas Muehlberger, fond menadžer u Bayern Investu u Muenchenu. "To je preoptimistično po mojem mišljenju. U nekoliko idućih tjedana vjerojatno ćemo svjedočiti manjim korekcijama".

Tokijski indeks Nikkei ojačao je 1,5 posto, na 17.310 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙