FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 13. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

OPUZEN - Tri su osobe poginule a trinaestero ih je ozlijeđeno, od kojih troje teže, kada je jutros oko 4 sata i 20 minuta autobus sletio sa ceste na ulazu u Opuzen. Načelnik Ureda načelnika dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Ivan Kukrika rekao je da je autobus Croatiabusa na putu iz Zagreba u Dubrovnik sletio s ceste na priključnom mostu kod Opuzena, na tzv. petlji. Zamjenik ravnatelja dubovačke Opće bolnice Rikard Lenz izjavio je da je medicinski obrađeno 13 osoba iz autobusa, od kojih je troje teže ozlijeđeno. U autobusu je bilo 19 putnika zajedno s vozačem i suvozačem koji nisu ozlijeđeni.

GOSPIĆ - Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podignulo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana iz Korenice - Ž. Š. (1971.) i M. P. (1966.). Po optužnici oni su od 15. listopada 1991. do travnja 1992. kao pripadnici izviđačkog voda i tzv. "Garave brigade" u sastavu paravojnih srpskih postrojba u Korenici počinili ratni zločin na štetu ratnih zarobljenika koji su se nalazili u tadašnjem zatvoru u Korenici. Kako je priopćeno u Županijskom državnom odvjetništvu u Gospiću, dvojica okrivljenika nalaze se u pritvoru i očekuje se daljnji postupak pred Raspravnim vijećem Županijskog suda u Gospiću.

ZAGREB - Od kad se lani u travnju na zagrebačkom Trgovačkom sudu počelo s pilot projektom alternativnog načina rješavanja sporova u postupak mirenja upućeno je 320 predmeta, od čega ih je 69 uspješno rješeno, rečeno je danas na međuvladinoj konferenciji o alternativnom rješavanju sporova. Sutkinja i izmiriteljica na zagrebačkom Trgovačkom sudu Ivana Mlinarić rekla je novinarima uoči početka skupa da je, osim 69 predmeta zaključenih sudskim nagodbama, kao rezulat uspješnog provedenog postupka mirenja 14 tužbi povučeno. Trgovački sud, inače, godišnje zaprimi oko 6000 predmeta. Sutkinja Mlinarić smatra da bi za bolji učinak trebalo stranke i odvjetnike više informirati o prednostima mirenja. Osim što je mirenje pred sudom brže, pa može završiti u jednom danu, takav postupak je besplatan i povjerljiv, a provodi se radi ostvarenja interesa stranaka u kojem one međusobno uređuju svoje odnose zajedničkom odlukom.

ZAGREB - Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt ocijenila je danas da Vlada zaostaje u reformi pravosuđa te da su godinu dana od njenog odlaska s čela Ministarstva pravosuđa revidirane i usporene sve ranije zacrtane reformske mjere. "Stvara se percepcija rada, a bitni i ključni koraci koji reformu čine efikasnom se ne rješavaju", kazala je Škare-Ožbolt na konferenciji za novinare. Svojoj nasljednici na čelu Ministarstva i bivšim kolegama iz Vlade poručila je da se ne trebaju opterećivati popularnošću te da izborna godina ne može biti opravdanje za zastoj reformi. Od 23 reformske mjere usvojene akcijskim planom u 2005. izvršene su, i to ne u potpunosti, samo njih četiri, dok se za ostale navodi da su u tijeku, tvrdi predsjednica DC-a. Vlada i resorno Ministarstvo zakazali su, kaže, u realizaciji svih ključnih ciljeva, od spajanja prekršajnih i općinskih sudova, digitalizacije, modernizacije i ažuriranja zemljišnih knjiga, do smanjenja zaostataka i osuvremenjivanja ovršnih postupaka.

ZAGREB - Sveučilišni profesor i povjesničar hrvatske književnosti Slobodan Prosperov Novak priredio je za biblioteku Stoljeća hrvatske književnosti knjigu hrvatskih renesansnih tragedija. U knjigu "Tragedije XVI. stoljeća" (643 str.) uvrstio je svih pet napisanih tragedija - "Hekubu" Marina Držića, "Jokastu" Mihe Bunića Babulinova, "Atamanteu" Frane Lukarevića Burina, "Dalidu" Saba Gučetića Bendeviševića i "Elektru" Dominika Zlatarića. Iako je prvu hrvatsku tragediju napisao Dubrovčanin Petar Menčetić 1500., koja nije sačuvana, kako u predgovoru napominje Novak, procvat hrvatske tragedije pada u drugu polovicu XVI. stoljeća, od 1559. do 1597., kad je bila glavni žanr.

ZAGREB - Hrvatski dokumentarni film "Na putu straha" scenarista i redatelja Silvija Mirošničenka uvršten je u službeni program 15. Cinerail međunarodnog festivala, koji se održava od 19. do 26. veljače u Parizu. Film govori o željezničkoj nesreći u kojoj je poginula majka petero djece, o kojima se nastavlja brinuti otac. Premijerno je prikazan na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma, a na pariškom festivalu na rasporedu je 22. i 25. veljače. Mirošničenko je za svoj film "Ophodar pruge" na festivalu Cinerail 2004. osvojio nagradu za najbolji film.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙