FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri EU-a o Srbiji i Kosovu

BRUXELLES,12. veljače(Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-a započeli su u ponedjeljak u Bruxellesu redoviti mjesečni sastanak na kojem će u središtu pozornosti biti Srbija i Kosovo.
BRUXELLES,12. veljače(Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-a započeli su u ponedjeljak u Bruxellesu redoviti mjesečni sastanak na kojem će u središtu pozornosti biti Srbija i Kosovo.

Očekuje se da će ministri podržati posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, koji će im predstaviti svoj prijedlog za rješenje konačnog statusa Kosova te uputiti ohrabrujući signal Beogradu u pogledu budućih odnosa s EU-om.

Ahtisaari je predložio neku vrstu međunarodno nadzirane neovisnosti za Kosovo, koje bi bilo potpuno neovisno od Srbije, iako se riječ neovisnost nigdje izrijekom ne spominje. Taj je prijedlog prihvatljiv kosovskim Albancima, dok je u Beogradu ocijenjen neprihvatljivim. I sam Ahtisaari je izjavio da je teško očekivati dogovorno rješenje dviju strana, na čemu inzistira Rusija da bi dala svoj glas za rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a.

Predsjedatelj Vijeća EU-a, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je po dolasku na sastanak da ne očekuje nastavak sukobljavanja s Rusijom oko Kosova.

"S Rusijom se dogovoramo o statusu Kosova u okviru Kontaktne skupine. Sada kada imamo Ahtisaarijev plan, moramo pažljivo nastaviti razgovore s Rusijom i pronaći rješenje koje će ojačati stabilnost na zapadnom Balkanu", rekao je Steinmeier.

Očekuje se da će ministri EU-a također pozvati na što brže formiranje vlade u Srbiji. Nakon izbora od 21. siječnja, na kojima je najviše glasova, ali nedovoljno za formiranje vlade, dobila nacionalistička Radikalna stranka, EU očekuje da ostale stranke, koje naziva proeuropskim, formiraju novu vladu, koja bi imala konstruktivno stajalište prema kosovskom pitanju. Zauzvrat u EU postoje signali da bi se Srbiji omogućio nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju i bez ispunjavanja uvjeta zbog čega su u svibnju prošle godine prekinuti. Europska komisija je tada odlučila prekinitu pregovore zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom, posebicu zbog neuhićenja Ratka Mladića. U EU-u također traže što prije konstituiranje parlamenta, koji bi onda mogao dati mandat srpskim pregovoračima o planu za rješavanju konačnog statusa Kosova. UN je u petak odgodio početak pregovora u Beču s 13. na 21. veljače upravo zato da bi se srbijanski parlament mogao konstituirati.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je prije početka sastanka da bi EU trebala uputiti Srbiji "ohrabrujući signal kada bude formirana nova vlada".

Očekuje se da će ministri podržati "europsku perspektivu" Srbije, ali bi puna suradnja s Haškim sudom trebala ostati kao uvjet za nastavak pregovora o SSP-u, iako se skupina zemalja unutar EU-a zauzima za to da se taj uvjet ostavi za zaključivanje, a ne za nastavak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙