FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polt: Kosovo prepreka Srbiji na putu ka EU

BEOGRAD, 17. siječnja (Hina) - Kosovo je očita zapreka Srbiji na putu ka Europskoj uniji, jer EU ne želi "uvesti jedan neriješeni konflikt", izjavio je američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt.
BEOGRAD, 17. siječnja (Hina) - Kosovo je očita zapreka Srbiji na putu ka Europskoj uniji, jer EU ne želi "uvesti jedan neriješeni konflikt", izjavio je američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt.

"Ako ne riješite sukob Beograda i Prištine, Kosovo neće ići ka EU, a neće ni Srbija", kazao je Polt u intervjuu beogradskoj "Politici" od srijede. Dodao je da kosovski narod ima pravo znati svoju budućnost, koja može biti nezavisnost "ali i neka druga mogućnost", o čemu odluka još nije donesena.

"Miloševićeve akcije na Kosovu i ono što su njegove snage tamo učinile, uvjetovalo je situaciju koju imamo do danas i koja se mora riješiti", kazao je Polt. Precizirao je da je problem na Kosovu počeo s Miloševićem i njegovim režimom. Da je u Srbiji bila vlada koja "nije činila zločine i koja se brinula o pravima svih svojih građana, bez obzira na njihovo podrijetlo, međunarodna zajednica se ne bi miješala", rekao je Polt.

"Mi bismo svi voljeli da se mogla održati Jugoslavija, demokratska, slobodna i ujedinjena. Ona bi danas bila uspješna članica EU. To je bio principijelno stajalište američke politike. To smo mi htjeli, ali se to nije dogodilo. Ne zbog međunarodne zajednice, već zbog nasilnog raspada Jugoslavije. Međunarodna zajednica se umiješala da spriječi daljnje krvoproliće i sada traži rješenje. Neće svatko biti sretan pojedinim odlukama koje će biti donesene, ali mi svakako radimo na tome da Europa bude ujedinjena i slobodna. Srbija će, uvjeren sam, biti dio te Europe", kazao je Polt.

Američki veleposlanik je boraveći u srijedu u Bujanovcu na jugu Srbije pozvao Albance te regije da izađu na skorašnje parlamentarne izbore u Srbiji i da svojim glasom sudjeluju u kreiranju budućnosti zemlje. On je naglasio da bojkot - kojem su Albanci s juga Srbije pribjegavali sve do ovih izbora na koje izlazi Koalicija Albanaca Preševske doline - nije dobro rješenje za Albance, kao što ni za Srbe na Kosovu nije dobar bojkot kosovskih institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙