FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor o novom zakonu o popisima birača

ZAGREB,9. veljače 2007.(Hina) - Hrvatski sabor danas je 24. sjednicu nastavio raspravom o novom zakonu o popisima birača, kojim Vlada, po hitnom postupku, predlaže da se popisi birača vode u elektroničkom obliku.
ZAGREB,9. veljače 2007.(Hina) - Hrvatski sabor danas je 24. sjednicu nastavio raspravom o novom zakonu o popisima birača, kojim Vlada, po hitnom postupku, predlaže da se popisi birača vode u elektroničkom obliku.

Zakonom se predlaže da se diplomatske misije i konzularna predstavništva u inozemstvu obvežu na vođenje prethodne registracije birača koji će glasovati na njihovu području.

Građani koji žele glasovati u inozemstvu moći će se registrirati tijekom cijele godine, do zaključno 14 dana prije izbora, a na sam dan izbora u popise će se moći upisati samo oni birači koji se iz objektivnih razloga ne stignu upisati ranije.

Vlada je ostala kod odredbe kojom se propisuje obveza dostavljanja pismene obavijesti biračima o tome jesu li upisani u popis birača i gdje im je biračko mjesto, iako se zakonom uvode i mogućnost da se te informacije mogu provjeriti i na internetu.

Zakonom se propisuje i da mladi birači, koji u vrijeme zaključenja biračkih popisa nisu navršili 18 godina, a punoljetnost će steći do dana održavanja izbora, mogu izaći na izbore.

Vlada je odbacila je prijedlog zastupnika nacionalnih manjina da se kandidatima na izborima omogući uvid u nacionalnost birača, kao i prijedloge nekih stranaka da se birački popisi učine javnim dokumentom.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić odbacio je optužbe da su do sada birački popisi bili manjkavi i nevaljani, istaknuvši da je razlika u broju stanovnika i broju upisanih u biračke popise posljedica toga što više od 400 tisuća hrvatskih državljana živi izvan Hrvatske, dakle upisani su u biračke popise, ali ne i u popis stanovništva.

Tomu, kaže, treba pribrojiti i više tisuća državljana koji formalno imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali u njoj ne žive, kao i zbog rata izbjegle osobe koje se još nisu vratile u Hrvatsku, a evidentirane su u popisima birača.

Palarić je potvrdio da je za zadnjih predsjedničkih izbora bilo zlouporabe biračkog prava na način da se neke osobe glasovale u ime umrlih, te najavio da će se takve i sve ostale izborne zlouporabe ubuduće strogo kažnjavati.

O prijedlogu novoga zakona o popisima birača raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙