FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FINA predstavila vlastitu mrežu mjenjačnica

ZAGREB, 7. veljače 2007. (Hina) - FINA predstavila vlastitu mrežu mjenjačnica
ZAGREB, 7. veljače 2007. (Hina) - FINA predstavila vlastitu mrežu mjenjačnica

HINA - Financijski servis

Financijska agencija (FINA) započela je s početkom ove godine u 128 vlastitih poslovnica pružati usluge otkupa i prodaje efektivnog stranog novca, čime je stvorena najšira mreža mjenjačnica u Hrvatskoj, koja će do ovogodišnje turističke sezone biti zastupljena u oko 150 FINA-inih poslovnica, rekao je na današnjem predstavljanju "FINA mjenjačnica" član Uprave Agencije Tomislav Vintar.

Pojašnjavajući odluku FINA-e da u poslovanje uvede mjenjačke poslove, Vintar je kazao da se, prema nekim procjenama, godišnje u Hrvatskoj promjeni deviza u vrijednosti od oko milijarde kuna.

Direktor Sektora servisa za bankarstvo FINA-e Krešimir Jurčević je pak dodao da istraživanja pokazuju i kako se većina mjenjačkih transakcija u Hrvatskoj provodi u bankama, posebice onih vrijednijih s obzirom na višu razinu sigurnosti u bankama, koja je jednaka i u FINA-inim poslovnicama.

Već u prvoj godini FINA od mjenjačkih poslova očekuje promet od oko 120 milijuna kuna, odnosno godišnju zaradu od oko 2 milijuna kuna, a te planove, prema Vintarovim riječima, potvrđuje i ispunjenje očekivanih rezultata u prvom, 'pokusnom' mjesecu rada mjenjačnica.

Dodao je kako će se u početku "FINA mjenjačnicama" moći mijenjati 15 stranih valuta, i to po tečajnoj listi Hrvatske poštanske banke (HPB), no već u drugom kvartalu ove godine FINA će sama izračunavati vlastiti tečaj, što će omogućiti da se klijentima ponude i povoljniji uvjeti mijenjanja gotovog stranog novca.

Za uvođenje nove usluge FINA nije trebala značajnija ulaganja s obzirom na srodnost postojećih usluga, a nije bilo potrebe niti za novim zapošljavanjem, obzirom da je samo provedena dodatna obuka zaposlenika koji su već educirani za rad s gotovim novcem, čime je samo povećana efikasnost šalterskih radnih mjesta, istaknuo je Vintar.

Ujedno je najavio kako će se uskoro pred Vladom naći strategija rada FINA-e za narednih pet godina, koja među ostalim predviđa "značajan okret prema razvoju novih usluga u svim segmentima poslovanja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙