FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora pred Vrhovnim sudom; objava odluke naknadno

ZAGREB, 5. veljače 2007. (Hina) - Vrhovni sud razmatrao je danas žalbe na presudu u slučaju Lora u kojemu su osmorica bivših vojnih policajaca osuđeni na zatvorske kazne od šest do osam godina, zbog ratnih zločina nad civilima u splitskom Vojno-istražnom centru Lora 1992.
ZAGREB, 5. veljače 2007. (Hina) - Vrhovni sud razmatrao je danas žalbe na presudu u slučaju Lora u kojemu su osmorica bivših vojnih policajaca osuđeni na zatvorske kazne od šest do osam godina, zbog ratnih zločina nad civilima u splitskom Vojno-istražnom centru Lora 1992.

Nakon višesatnog javnog dijela sjednice na kojem su iznesene najvažnije pojedinosti sa suđenja, iz presude te žalbi branitelja i tužiteljstva, peteročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem Vesne Vrbetić povuklo se iza zatvorenih vrata kako bi donijelo odluku.

Presuda Vrhovnog suda javnosti će biti poznata nakon što bude upućena strankama u postupku.

Osmorica bivših vojnih policajaca osuđena su lani u ožujku na ponovljenom suđenju pred splitskim Županijskim sudom na ukupno 53 godine zatvora.

Prvooptuženi Tomislav Duić, nekadašnji zapovjednika Vojno-istražnog centra Lora osuđen je na osam godina zatvora, kao i drugooptuženi Tonči Vrkić. Davor Banić osuđen je na sedam, a Miljenko Bajić, Josip Bikić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić na šest godina zatvora.

Četvorica od njih, Duić, Bajić, Bikić i Bungur u bijegu su od listopada 2004. i za njima je raspisana tjeralica. Ostala četvorica nalaze u pritvoru.

Branitelji optuženih u žalbama su od Vrhovnog suda zatražili oslobađajuću presudu, blaže kazne ili ukidanje prvostupanjske presude i ponovno suđenje.

S druge strane zastupnik optužbe, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Petar Pulišelić zatražio je strožije kazne za optuženike. Tužiteljstvo, naime, smatra da su izrečene kazne preblage s obzirom da je riječ o ratnom zločinu, odnosno teško kaznenom djelu.

Slučaj Lora već je bio na Vrhovnom sudu 2005. Tada je poništio oslobađajuću presudu iz 2002. i predmet vratio na ponovno suđenje na kojemu su optuženi u ožujku prošle godine proglašeni krivima i osuđeni.

U obrazloženju te nepravomoćne presude navedeno je da je na suđenju utvrđeno da su optuženi počinili ratni zločin nad civilima koje su, suprotno nalogu Vojnog istražnog suda, zatočili u Lori umjesto u civilnom zatvoru na Bilicama.

Vijeće splitskog suda ocijenilo je da su se optuženici kao stražari i pripadnici interventnog voda Vojne policije iživljavali nad civilnim zatvorenicima koje su spajali na struju te udarali bejzbol palicama te ih prisiljavali da ulaze u pseće kućice i pjevaju ustaške pjesme. Krivima su proglašeni i za ubojstvo dvojice civila srpske nacionalnosti Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, koji su umrli sredinom lipnja 1992. od posljedica premlaćivanja, nakon neuspjela pokušaja Kneževićeva bijega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙